Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně vystavuje kutil, jenž dostal do ucha jehly sedm velbloudů

Nejmenšího sněhuláka na světě, okovanou blechu a další unikáty vystavuje ode dneška Technické muzeum v Brně. Autorem takzvaných mikrominiatur je ruský kutil Vladimir Aniskin. Návštěvníci si jeho výtvory prohlédnou pomocí mikroskopu nebo lupy, sdělila pracovnice muzea Veronika Šinderbalová.

Příměr s velbloudem procházejícím uchem jehly se v bibli objevuje jako symbol něčeho nesnadného, ba nemožného. Aniskin do skutečného ucha jehlydostal rovnou karavanu sedmi velbloudů a navíc ještě palmy. Velbloudi z platiny jsou vysocí jen asi desetinu milimetru

K dalším zajímavostem patří přepůlené zrnko máku, z nějž Aniskin udělal vázu na dvě maličké konvalinky. Do dalšího semínka umístil džbán a sklenici z opracovaného plexiskla a hrozny z drobných skleněných korálků.

Objekty velké jen zlomek milimetru vytváří Aniskin mnoho týdnů, někdy i několik měsíců. Vytváří si vlastní nástroje a pracuje ručně, což vyžaduje absolutní soustředění a přesnost.

Musí se při tom vypořádat s třesem rukou, ale také s pulsováním krve v prstech, které většina lidí vůbec nepostřehne. Tvůrce mikrominiatur se ale musí naučit pracovat mezi údery srdce.

Výstava potrvá do 19. února 2015. Vstupné je zahrnuto v jednotné vstupence do všech expozic muzea.

Zdroj: ČTK

Foto: Aniskin

Štítky zajímavosti, muzea, Brno, Vladimir Aniskin, Technické muzeum v Brně, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vystavuje kutil, jenž dostal do ucha jehly sedm velbloudů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.