Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně s úspěchem vystoupil americký jazzman Herbie Hancock

V téměř zaplněné sportovní hale Vodova vystoupil světoznámý americký jazzman Herbie Hancock. Držitel Oscara za filmovou hudbu a 14 cen Grammy se představil jako virtuóz na klavír a další klávesové nástroje, zvukový experimentátor i hudební bavič. Publikum jej nechtělo pustit z pódia.

Hancockovi je 74 let, při koncertu by mu ale věk hádal málokdo, a to jednak kvůli zjevně dobré kondici, jednak kvůli samozřejmosti, s jakou si osvojuje technologie. Většinu dnešního koncertu odehrál na otočné stoličce mezi třemi různými klaviaturami, došlo ale i na jeho typické klávesy zavěšené na krku.

Při brněnském koncertu měl Hancock hvězdný doprovod. Představil se v elektrifikovaném kvartetu s basistou Jamesem Genusem, kytaristou a zpěvákem Lionelem Louekem a bubeníkem Vinniem Colaiutou, jenž v minulosti spolupracoval třeba s Frankem Zappou a Stingem. Své spoluhráče hned na začátku označil za světovou špičku a dával jim rovnoměrný prostor v sólech, Loueke měl dokonce pódium na chvíli sám pro sebe, svůj hlas a kytaru.

Hancock patří podle odborníků k největším osobnostem jazzu posledního půlstoletí. Zapsal se také do dějin rhythm and blues, funku, populární a elektronické hudby. Hlavně díky tomu, že část jeho tvorby překračuje hranice tradičně chápaného jazzu, bodoval zejména v 70. a 80. letech v hitparádách a proslavil se také u popového publika. K písním, které znají nejen pravověrní jazzoví fanoušci, patří Cantaloupe Island, Watermelon Man a Chameleon.

Právě skladbu Watermelon Man zahrál Hancock hned jako druhou. Sám ji označil za pravěkou vykopávku - hraje ji už 52 let. "Jediný způsob, jak hrát jednu skladbu takhle dlouho, je hrát ji pokaždé jinak. V tom je kouzlo jazzu," řekl hudebník.

Podle uměleckého ředitele JazzFestu Brno Viléma Spilky Hancock vždycky ukazoval ostatním jazzmanům nové cesty, kam jít dál. V 60. letech byl členem kvintetu Milese Davise, spolu s ním tak pomáhal definovat moderní tvář žánru. Později jako jeden z prvních užíval syntezátory a další elektronické novinky.

Vystoupení v hale Vodova je třetí Hancockovu koncertní návštěvou v Česku. V roce 1986 se objevil v Praze na jazzovém festivalu, v roce 2005 koncertoval na Pražském jaru s rozhlasovými symfoniky.

Zdroj: ČTK

Štítky USA, hudba, jazz, Hancock, Brno, Herbie Hancock, koncert, Ceny Oscar, Grammy Award, Frank Zappa, Miles Davis, Sting, Pražské jaro, Česko, Island

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně s úspěchem vystoupil americký jazzman Herbie Hancock  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.