Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Unikátní kniha Dějiny Brna má pokračování

Tento týden opustil tiskárnu druhý díl Dějin Brna. Město tak pokračuje v realizaci projektu nového zpracování své bohaté historie zasazené do širšího kontextu dějin Moravy i celého středoevropského prostoru.

Druhý svazek má název Středověké město a mapuje období od přelomu 12. a 13. století do konce století patnáctého. Jeho redaktorem je Libor Jan, profesor a člen Historického ústavu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity.

V jednotlivých kapitolách se zabývá politickými dějinami daného období, životem tehdejších obyvatel, fungováním městské správy a soudnictví, hospodářstvím, stavebním vývojem a středověkým uměním.

„Druhý díl vychází v nákladu tři tisíce kusů a bude stát 645 korun. Ke koupi za tuto cenu bude od 17. února v sídle Archivu města Brna, Přední 2, v Černovicích,“ sdělila vedoucí oddělení městského archivu Radana Červená.

Objeví se na pultech i v některých brněnských knihkupectvích, například Barvič&Novotný, ale za vyšší cenu. „V této chvíli je rozpracován a ještě v tomto roce by měl vyjít další, tentokrát sedmý díl, který bude věnován památkám, architektuře a umění,“ dodala Červená.

Sedmisvazkové Dějiny Brna zpracované kolektivem autorů z Historického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, Archivu města Brna a Historického ústavu AV ČR i badateli z příbuzných oborů postupně vydá Archiv města Brna.

První díl byl slavnostně pokřtěn 30. ledna 2012 v Rytířském sále Nové radnice. Sedm dílů Dějin Brna by se mělo stát spolehlivým zdrojem rozmanitých informací pro laiky i odbornou veřejnost.

Na celý projekt magistrát vyhradil částku 15 milionů korun. Poslední díl vyjde v roce 2018.

Ke zpracování nových dějin Brna vedlo autory několik důvodů. Především to byla skutečnost, že zatím poslední, dvousvazkové dějiny města, které napsal kolektiv autorů pod vedením Jaroslava Dřímala a Václava Peši, byly vydány v letech 1969 a 1973. Jsou tedy obsahově i formálně zastaralé a zvláště o nejnovějších dějinách pojednávají tendenčně.

„Vedle chronologicky řazených dějinných událostí klademe v nových Dějinách Brna větší důraz na zachycení každodenního života obyvatel města a na fungování městského organismu jako celku,“ řekl člen autorského kolektivu a redaktor druhého svazku Libor Jan.

V dalších letech bude následovat třetí svazek zachycující osudy města v období stavovského státu a habsburského absolutismu v 16. až 18. století, čtvrtý svazek zaměřený na modernizující se průmyslové město v 19. století a pátý svazek věnovaný Brnu v období demokracií a diktatur 20. století.

Komplexnější pohled na dějiny později připojených obcí přinese šestý svazek a sedmý svazek, který vyjde už letos, bude věnován soupisu uměleckých památek.

Unikátní kniha Dějiny Brna má pokračování

Čtvrtek, 13. února 2014, 13:21

Vychází kniha Dějiny Brna 2, foto: Brněnská Drbna, Jiří Prýgl
Vychází kniha Dějiny Brna 2, foto: Brněnská Drbna, Jiří Prýgl

Štítky kniha, Dějiny Brna, Brno, druhý díl, Archiv města Brna, Libor Jan, Morava, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, umění, Černovice, Historický ústav AV ČR, Historický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní kniha Dějiny Brna má pokračování  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.