Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Svítící opona rozzářila prostranství před divadlem

Před 49 lety, přesně 2. října 1965, bylo Janáčkovou operou Liška Bystrouška slavnostně otevřeno nově vybudované divadlo v Rooseveltově ulici. Spolu s tím se tehdy změnilo i jeho bezprostřední okolí včetně přiléhajícího parku Koliště.

Po téměř půlstoletí došlo k jeho renovaci, která navrátila tomuto prostoru původní charakter – být odpočinkovou zónou. 

Prvním krokem byla v loňském roce dokončená revitalizace samotného parku a zprovoznění podzemních garáží, které postavil soukromý investor. Na to letos navázala rekonstrukce samotného prostranství před Janáčkovým divadlem, které po desítky let zdobila kašna s fontánou a lavičky.

„Na střeše podzemních garáží vznikly vodní prvky, a to fontána ve tvaru divadelní opony a deset vodních trysek, přičemž pouštění vody je možné synchronizovat se světlenými prvky a voda tak vytváří různé obrazce,“ přiblížil nové úpravy tiskový mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. 

V rámci stavby byla opravena i navazující terasa. Stávající schodiště do parku bylo již v první etapě rekonstrukce parku rozebráno, jednotlivé kamenné stupně byly očíslovány a uloženy. Nyní se na stávající konstrukci schodiště původní schodišťové stupně vrátily očištěné a opískované.

„Stavební práce před Janáčkovým divadlem probíhaly od července letošního roku a včetně DPH přišly na 54 milionů korun,“ sdělil Žára.

Vodní prvky budou v provozu od 7 do 22 hodin, a to až do této neděle. Poté dojde k jejich zazimování. Návštěvníci je budou pak moci opět obdivovat od května příštího roku.

K divadlu se vrátil také Janáček

Po dvou letech se v úterý na své původní místo vrátila i socha Leoše Janáčka, která byla demontována v listopadu 2012 v rámci přípravných prací výstavby podzemních garáží a přemístěna do skladu Národního divadla Brno v Černovicích, kde byla podrobena restaurátorským pracím.

Její povrch byl očištěn od prachu a krust barvy, kotevní místa byla zavařena a zacizelována. Eliminována byla koroze spojovacího materiálu uvnitř sochy a vyměněny za korozivzdorné byly také všechny šrouby. Socha byla nově patinována a konzervována.
Náklady na restaurování sochy včetně transportu, demontáže a montáže dosáhly včetně DPH 116 tisíc korun.

Portrétní socha Leoše Janáčka v nadživotní velikosti od autorů Stanislava Hanzla, Otakara Oplatka a Viléma Zavřela byla umístěna před Janáčkovým divadlem v roce 1975.

Svítící opona rozzářila prostranství před divadlem

Úterý, 11. listopadu 2014, 17:19

park3
park2

Štítky divadlo, Leoš Janáček, podzemní garáž, Glacis, socha, Stanislav Hanzl, Národní divadlo Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svítící opona rozzářila prostranství před divadlem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.