Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Repertoár Městského divadla rozšíří komedie Těžká Barbora

Repertoár Městského divadla Brno se rozšíří o komedii Těžká Barbora, kterou napsali Jiří Voskovec a Jan Werich. Ačkolí je plná humoru, odráží se v ní tehdejší ohrožení nacismem. V představení zazní hudba Jaroslava Ježka, například písně Holduj tanci, pohybu, Vy nevíte, co je středověk a Sláva mu, on je pašák.

Těžká Barbora je předposlední hra, kterou Voskovec a Werich nasadili v Osvobozeném divadle před jeho vynuceným koncem. Československu se totiž nepodařilo to, co v inscenaci dokážou kurážní Eidamští - tedy odolat útoku mocichtivé sousední země.

"Těžká Barbora však zůstala trvalou kvalitou české dramatiky, znalci Osvobozeného divadla byla jednoznačně uznána za vrchol jeho tvorby a je dodnes zřetelným důkazem toho, co mohli V+W na poli české divadelní komedie ještě dokázat, kdyby se jejich spolupráci nepostavily do cesty dějiny," uvedl dramaturg Jan Šotkovský.

Právě k Těžké Barboře se Werich vrátil v 50. letech v Divadle ABC v jevištním partnerství s Miroslavem Horníčkem. Na českých jevištích se pak postupně dočkala skoro třicítky repríz. Není totiž jen nezávaznou revuí, jež tvoří odrazový můstek pro výstupy na forbíně. Fiktivní městečko Eidam autoři zaplnili rázovitými figurami a figurkami, takže hra obstojí i bez svých původních protagonistů.

V Brně Těžkou Barboru nastudoval režisér Stanislav Slovák. "Werichem" se na prknech Městského divadla Brno stane v roli Prvního žoldnéře Michal Isteník, "Voskovcem" coby Druhý žoldnéř Jiří Ressler. Doplní je například Zdeněk Junák jako starosta, Patrik Bořecký jako hejtman, Lucie Zedníčková jako jeho žena a Vojtěch Blahuta jako učitel.

Premiéra bude 13. prosince na Činoherní scéně. Divadlo hru uvede také v poslední den roku.

Zdroj: ČTK
Foto: MDB

Štítky komedie, Jan Werich, Jiří Voskovec, Jaroslav Ježek, Brno, Divadlo ABC, středověk, představení, Městské divadlo Brno, Miroslav Horníček, Československo, Lucie Zedníčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Repertoár Městského divadla rozšíří komedie Těžká Barbora  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.