Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ředitel brněnského festivalu Cinema Mundi odmítl dotaci 5 mil. Kč

Ředitel brněnského filmového festivalu Cinema Mundi Josef Čadík dnes na zasedání zastupitelstva odmítl dotaci pět milionů korun. Podle něj mu návrh na poskytnutí dotace způsobil jen potíže. Radnice chtěla festivalu peníze poskytnout mimo systém schvalování dotací pro nezávislou kulturu, proti se postavila řada lidí. Pět milionů, které měl festival dostat, skončí v rezervě města. Z ní se vyplácejí peníze například při živelních katastrofách.

"Chtěl bych požádat zastupitelstvo, aby dotaci pět milionů korun pro Cinema Mundi vyškrtli. Máme z toho jen problémy. My ty peníze nechceme, zvládneme to i bez nich," řekl před hlasováním na jednání zastupitelstva Čadík. Někteří zastupitelé chtěli, aby se odmítnuté peníze rozdělily mezi ostatní kulturní organizace, tento návrh však v zastupitelstvu neprošel.

Proti poskytnutí pěti milionů korun festivalu Cinema Mundi se postavil například Jiří Honzírek z divadla Feste. "Peníze by prý měly sloužit dobrovolnictví, ale to je manipulativní tvrzení. Pokud si zvykneme, že do kultury přicházejí dobrovolníci, aby byli zaplacení, tak se nároky budou neustále zvyšovat," uvedl Honzírek.

Dotaci pět milionů korun mimo systém kritizovala i opoziční Strana zelených. Podle jejího zastupitele Martina Andera se dnes vedení města při řešení situace zachovalo jako "přistižení při podvodu". "Jednoznačně přiznali, že bylo špatně, že pět milionů navíc bylo do rozpočtu zařazeno mimo systém dotací," uvedl Ander. Podle návrhu zelených měly být peníze rozděleny mezi ostatní kulturní organizace.

Zastupitelstvo nakonec schválilo včlenění ušetřených peněz do rezervy města. Podle primátora Brna Romana Onderky (ČSSD) je to nejrozumnějším řešením. Rozdělení mezi ostatní kulturní organizace by podle něj bylo složité a nelze jej udělat zcela spravedlivě.

Filmový festival Cinema Mundi se uskuteční na přelomu února a března, první ročník se odehrál v roce 2010. Festival založil Josef Čadík, jenž společně se svým bratrem provozuje pojízdné letní kino, které jezdí po celé zemi.

Zdroj ČTK

Štítky Cinema Mundi, dotace, odmítnutí, pět milionů, festival, peníze, Jiří Honzírek, Martin Ander, Roman Onderka, ČSSD, Strana zelených, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel brněnského festivalu Cinema Mundi odmítl dotaci 5 mil. Kč  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.