Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

RECENZE: Jezinky a bezinky. Na co se můžete těšit?

V sobotu Městské divadlo Brno uvede novou detektivní komedii Jezinky a bezinky. Brněnská Drbna ale přináší recenzi tohoto představení již dnes, jelikož měla možnost zhlédnout neveřejnou generálku.

Děj vás zavede do domu rodiny Brewsterovy v americkém Brooklynu. A zpočátku by divák vůbec nevěřil, co všechno se tady odehraje!

V domě žijí dvě sestry, postarší dámy Abby a Marta. Obě jsou velice milé, pohostinné a srdečné dámy. Starají se o synovce Teddyho, který žije v představě, že americkým prezidentem je Franklin Roosevelt. Čas od času je navštíví synovec Mortimer.

Jedna z jeho návštěv se však promění v osudnou, prekérní a nepředvídatelnou. Tetičky totiž pronajímají bývalý Mortimerův pokoj a vyhledávají pouze starší, osamělé gentlemany bez rodiny. Nikdy tyto podnájemníky nezapomenou pohostit bezinkovým vínem, které v příběhu hraje obrovskou roli.

Na začátku jsem měla různé dojmy, rozvinutí děje ale ukázalo, že jde opravdu o dílo vysokých kvalit. Co mě nepřestane stále udivovat, je fakt, jak srozumitelně a jednoduše tvůrci dokázali podat tak složitý děj. Náročnější scény byly přehledné, bylo na ně dostatek času. Divák si dokázal vše správně uvědomit a nenudil se.

Scénáristé a kostyméři, klaním se vám! Scéna byla úžasně flexibilní a divák z ní cítil to teplo domácnosti dvou starostlivých tetiček.

Divadlo nemohlo vybrat lepší obsazení. Vizáž, gestikulace, mimika, vše bylo perfektní. Díky tomuto hereckému výkonu se divák dokáže plně ponořit do děje. Každá postava byla něčím charakteristická, originální a nezaměnitelná.

Za zmínku rozhodně stojí výkony hereček Jany Gazdíkové a Zdeny Herfortové. Velkým plusem této hry je humor a vtip, přítomný po celou dobu hry.

Ještě se pozastavím nad spojením vtipu a tajemna. Není to moc obvyklá kombinace. Vtip sice v některých scénách ubíral na dramatičnosti, zato scény posunul do úplně jiné dimenze. Byly velice originální!

Tato divadelní hra mě velice mile překvapila. Odcházela jsem uvolněná, ale s pocitem zhlédnutí kvalitního díla. Hru Jezinky a Bezinky tedy mohu všem jedině doporučit!

Štítky Jezinky a bezinky, Městské divadlo Brno, premiéra, bez černý, Franklin Delano Roosevelt, ABBA, Brooklyn, Zdena Herfortová, Jana Gazdíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Jezinky a bezinky. Na co se můžete těšit?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.