Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Poliklinika Zahradníkova se po letech dočká oprav

Zatímco ještě před čtyřmi lety to vypadalo, že dojde k úplnému zrušení nebo neřízené privatizaci městské polikliniky v Zahradníkově ulici, nyní se situace radikálně mění.

Na opravy polikliniky, která je spádovým zdravotnickým zařízením pro čtvrt milionu obyvatel města, bude uvolněno prvních dvacet milionů z brněnského rozpočtu.

Podle radního města a starosty městské části Brno-střed Libora Šťástky, na jejímž území zmíněná poliklinika leží, je důvodem změny postoje vedení radnice především skutečnost, že se podařilo prosadit, aby byla poliklinika vnímána jako klíčové ambulantní zdravotnické zařízení.

„Jsem rád, že se ve vedení města podařilo náš dlouhodobý plán obhájit a najít shodu. Prvotní investice půjde do opravy zoufalého stavu vnějšku budovy a postupně i do vnitřního zařízení. K realizaci zbývá už jen souhlas brněnských zastupitelů na květnovém zasedání,“ sdělil Šťástka.

O osud Polikliniky Zahradníkova začalo vedení radnice městské části Brno-střed bojovat na počátku roku 2009, kdy byly zveřejněny informace o tom, že by se mohla rušit či narychlo privatizovat.

„V té době jsme opakovaně upozorňovali na fakt, že musí být absolutní prioritou zachování dostupné péče pro spádovou oblast dvě stě padesát tisíc obyvatel a koncepční pohled na poskytování zdravotnických služeb v Brně,“ řekl starosta.

Podle něj by se ordinace z Bílého domu na Žerotínově náměstí, kde sídlí Centrum dětských zdravotnických služeb a které má spolu s Poliklinikou Zahradníkova společnou ředitelku, měly postupně přestěhovat právě na Zahradníkovu a z prodeje Bílého domu by se měla částečně financovat oprava chátrajícího komplexu budov někdejší nemocenské pokladny.

Je tak zřejmě rozhodnuto o tom, která z dlouho diskutovaných variant optimalizace brněnského zdravotnictví zvítězí.

Jedna naopak dávala přednost zrušení Polikliniky Zahradníkova (pro vysoké náklady na její rekonstrukci) a jejího přestěhování do Bílého domu, druhá počítala s řešením, které teď ve volených orgánech města podle Šťástky dostane s největší pravděpodobností zelenou.

Historie polikliniky

Historie sídla současné Polikliniky Zahradníkova sahá do roku 1922. Projektantem stavby a vnitřního zařízení byl brněnský architekt Jindřich Kumpošt. Komplex budov byl budován ve dvou etapách.

V první etapě, v letech 1922 - 1924, byla vybudována budova Okresní nemocenské pokladny, která měla část administrativní, bytovou a část sloužila pro zdravotnické účely.

Budova s majestátním vchodem směrem do Kounicovy ulice zdobeným sousoším „Zdraví" akademického sochaře Václava Macha byla v době svého dokončení největší brněnskou stavbou a patří k významným stavbám meziválečné monumentální architektury v Brně.

Ve druhé etapě byla realizovaná stavba léčebného ústavu, tzv. ambulatória v ulici Zahradníkova a na rohu ulice Veveří.

V nových objektech, které byly propojeny s původní stavbou, byla umístěna zubní klinika, oddělení pro choroby žaludeční, oddělení oční, laboratoř, plicní oddělení, rentgen, oddělení pro nemoci nervové, elektroterapie, psychoterapie a elektroléčba.

V roce 1997 došlo k bezúplatnému převodu státního majetku objektů Sdružení zdravotnických zařízení II, poliklinika Zahradníkova, do vlastnictví města Brna.

Původní budova Okresní nemocenské pojišťovny byla zapsána do seznamu nemovitých kulturních památek v roce 1987, budova původního ambulatoria – Zahradníkova 2/4 – je na seznamu nemovitých kulturních památek od roku 2010.

Od roku 2006 do prosince 2011 byla provedena po etapách oprava sousoší „Zdraví“ v průčelí vchodu do polikliniky z rohu Zahradníkovy a Nerudovy ulice, které bylo v havarijním stavu.

Poskytování zdravotní péče v komplexu budov má více než osmdesátiletou tradici a poliklinika má stále významné a nepostradatelné postavení v síti zdravotnických zařízení v městě.

Sdružení zdravotnických zařízení II – Poliklinika Zahradníkova – je příspěvková organizace zřízená statutárním městem Brnem od 1. ledna 1991. Denně je v zařízení ošetřeno přibližně 1500 pacientů.

Zdravotní péči zde poskytuje 37 ambulancí specialistů, tři ambulance praktických lékařů pro dospělé, jedna ambulance praktického lékaře pro děti a dorost, oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny, oddělení radiodiagnostiky a denní psychoterapeutický stacionář.

V budovách v Zahradníkově a Nerudově ulici působí i nestátní zdravotnická zařízení – 17 ambulancí privátních lékařů a soukromá laboratoř klinické biochemie a hematologie, oční optika a další doplňkové služby.

Celkové náklady na komplexní rekonstrukci polikliniky se odhadují na sto milionů korun.

Foto: Martin Kotačka, Wikipedia

Štítky Poliklinika, Zahradníkova, Brno, opravy, oprava, zdravotnické zařízení, Libor Šťástka, Bílý dům, Brno-střed, Jindřich Kumpošt, Martin Kotačka, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poliklinika Zahradníkova se po letech dočká oprav  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.