Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Památkáři chtějí obnovit zničené sály věže Minaret v Lednici

Památkáři se chtějí v příštím roce pustit do obnovy sálů šedesátimetrové historické vyhlídkové věže Minaret v zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku. Jejich podlahy jsou zdobeny mozaikami a zdi freskami s arabskými motivy a citacemi z Koránu.

Po jejich zrestaurování v nich vznikne Orientální muzeum, řekla dnes lednická kastelánka Ivana Holásková. Minaret ročně navštíví 100.000 turistů. 

Oprava věže už přišla na zhruba 20 milionů korun. Zbývá do ní investovat ještě zhruba dalších 19 milionů. Nutná je ještě obnova sálů a fasády do výše prvního patra. Ministerstvo kultury přislíbilo, že na Minaret poskytne v příštím roce peníze.

"Je nám jasné, že 19 milionů najednou nezískáme a práce budeme muset rozvrhnout zhruba ještě na tři roky," uvedla kastelánka. Minaret se s přestávkami obnovuje zhruba pět let.

Minaret byl ve velmi špatném stavu. Měl poničené krovy, fasádu a patrně nejnáročnější bylo zajištění jeho statiky. Věž stojí v lužní krajině na zhruba 500 dubových pylonech zaražených do země. Před opravou byly ve zdech třícentimetrové trhliny.

Minaret patří k takzvaným saletům Lednicko-valtického areálu. Jsou to objekty, které nechala knížecí rodina Lichtenštejnů postavit, aby krášlily zámecký park.

Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou na Moravě. Ročně jím projde přes 320.000 turistů z celého světa. Zámek je i s parkem a jeho salety zapsán od roku 1997 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Zdroj ČTK

Štítky Lednice, Minaret, rekonstrukce, opravy, věž, Korán, okres Břeclav, Lichtenštejnové, Světové dědictví UNESCO, památková péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři chtějí obnovit zničené sály věže Minaret v Lednici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.