Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O nejlépe opravenou památku soutěží i Tugendhat

Historické objekty mimořádného významu jsou ve finále soutěže o nejlépe opravenou památku jižní Moravy v loňském roce. Je mezi nimi brněnská vila Tugendhat, klášter v Rajhradě, zámky Blansko a Rosice, kaple na Svatém kopečku v Mikulově nebo větrný mlýn v Rudici v Moravském krasu.

O vítězi rozhodne do 24. května veřejnost hlasováním. Akci pořádá kraj. Obvykle se do finále dostává okolo 25 objektů a historických předmětů. Letos je finalistů 32. Výsledky budou vyhlášeny v červnu.

Majitel vítězné velké stavby dostane 150 tisíc korun. Za druhé místo v této kategorii a první místa v kategoriích výtvarné dílo a malá stavba bude uděleno po 50 tisících korunách.

Cílem soutěže je napomoci k obnově památek v regionu, a to včetně soukromých. Zároveň by měla lákat k poznávání historie. Hlasuje se zasíláním sms, přičemž jedna stojí šest korun. Podrobnosti jsou na internetových stránkách kraje.

Mezi letošními kandidáty je nejslavnější funkcionalistická vila Tugendhat. Je zapsaná do seznamu památek UNESCO, její obnova přišla město na 170 milionů korun. K mimořádným stavbám patří obnovovaný klášter v Rajhradě.

Křížová cesta, tvořená 17 kaplemi v Mikulově, je nejstarší církevní památkou svého druhu na Moravě. Zámek v Blansku zrekonstruovala tamní radnice téměř za 30 milionů korun. Je to bývalé sídlo knížat z rodu Salmů. Větrný mlýn v Rudici je symbolem Moravského krasu.

Do soutěže je přihlášeno několik kapliček a božích muk. K zajímavostem patří nástěnné malby na radnici ve Znojmě, větrné kolo ve Vedrovicích na Znojemsku nebo oltář kostela v Rousínově.

Zdroj: ČTK
Foto: www.tugendhat.eu

Štítky Vila, Tugendhat, Brno, Unesco, památky, soutěž, oprava, Jihomoravský kraj, vila Tugendhat, Mikulov, Rajhrad, Rudice, Moravský kras, Rosice, Svatý kopeček u Mikulova, zámek Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O nejlépe opravenou památku soutěží i Tugendhat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.