Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Neslyšící herečky nastudovaly inscenaci Časoprostor

Ojedinělý zážitek slibuje premiéra inscenace Časoprostor, která bude uvedena tuto neděli na scéně Studia Marta Divadelní fakulty JAMU. Jedná se o pozoruhodný autorský projekt oboru Výchovná dramatika pro Neslyšící.

V režii Zoji Mikotové se v týmové autorské inscenaci představí šest studentek třetího ročníku bakalářského a druhého ročníku magisterského studia tohoto oboru.

„V této inscenaci se snažíme odbourávat komunikační bariéry mezi slyšícími a neslyšícími. Významnou roli v ní hrají zvuky i hudba,“ uvedla dramaturgyně inscenace Veronika Broulíková. Jedná se o pohybově-výtvarnou inscenaci, emocionální výpověď, kde znakový jazyk je řečí i pohybem.

„Jevištní znakový projev neslyšících herců je pro slyšícího diváka vizuálním zážitkem, baletem rukou a možností nahlédnout do duše neslyšícího člověka,“ dodala Broulíková.

Inscenace je o čtveřici dívek a o jejich přáních, pochybách, hledání, o síle fantazie a nutnosti vnitřní svobody. „Znakový jazyk je vizuální a odehrává se tedy v čase a prostoru. Odtud název Časoprostor. V čase a prostoru se odehrává celý náš život. Jsou však i jiné časy a jiné prostory mimo ty běžné,“ poznamenala režisérka Zoja Mikotová.

„Novinkou této inscenace je využití znakového jazyka nejen v jeho jevištní formě, v básních, písních či tanci, ale i v čistě hovorové formě,“ sdělila Mikotová.

Ateliér Výchovné dramatiky pro Neslyšící uvedl ve studiu Marta od svého vzniku v roce 1992 řadu inscenací, které slavily úspěch i na mezinárodních festivalech. Například Capricos, Genesis, Bajky a sny, Sem tam, Písně, básně, balady a mnoho dalších.

Foto: JAMU

Štítky Zoja Mikotová, herec, Genesis, Janáčkova akademie múzických umění v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neslyšící herečky nastudovaly inscenaci Časoprostor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.