Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Národní divadlo chystá českou premiéru Sedmé pečeti

Národní divadlo Brno převedlo na jeviště mystický film Sedmá pečeť režiséra Ingmara Bergmana. Slavné podobenství zobrazuje cestu středověkého rytíře krajinou postiženou morovou ranou, jeho hledání smyslu života a šachovou partii se Smrtí.

Dosud žádná česká scéna Sedmou pečeť nehrála. Zatímco ve filmu hraje personifikovanou Smrt muž, v divadle ji ztělesní herečka Klára Apolenářová. Divadelníci vycházejí z Bergmanova textu, v němž nesměli dělat žádné razantní úpravy.

„Pokoušíme se najít jevištní podobu toho textu, ale nebudeme dělat kopii filmu,“ uvedl režisér Jiří Nekvasil.

Bergmana inspirovaly středověké morality a kostelní malby, které viděl, když v dětství cestoval s otcem po Švédsku. Smrt, která si přichází pro Rytíře po jeho návratu z křížových výprav, má v Bergmanově podobenství lidské slabosti a zlomyslnou radost ze strachu, který v lidech vyvolává.

Rytíř jí nabízí šachovou partii. Získává tak čas k hledání ztracené víry v Boha i smyslu života. Scénu navrhl Daniel Dvořák, kostýmy Marta Rozskopfová. Hudbu, která stejně jako světlo plní v inscenaci důležitou úlohu, složil David Smečka.

Roli Rytíře svěřil režisér Pavlu Douckovi. Panoše Jönse ztělesní Vratislav Běčák a kejklíře Jofa Jakub Šafránek. Premiéra bude 8. února v Mahenově divadle. Do konce sezony má divadlo na programu ještě sedm repríz.

Zdroj: ČTK
Foto: www.divadlo.cz

Štítky Národní divadlo, Brno, mystický film, Sedmá pečeť, režisér, Ingmar Bergman, rytíř, Národní divadlo Brno, film, Jiří Nekvasil, premiéra, Daniel Dvořák, Švédsko, divadlo, Jakub Šafránek, Mahenovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo chystá českou premiéru Sedmé pečeti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.