Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Staré radnici se uskuteční výtvarná soutěž

Výtvarné návrhy na ztvárnění jezdecké sochy pro Moravské náměstí se představí veřejnosti od 24. října do 14. listopadu 2012 v primátorských saloncích na Staré radnici. Výstava bude otevřena od pondělí do soboty vždy od 10 do 18 hodin, vstup je volný.

Návštěvníci na výstavě uvidí všech 21 soutěžních návrhů, které byly podány na Odbor kultury Magistrátu města Brna do řádného termínu 21. září 2012. Zájemci se zde budou moci prostřednictvím ankety k návrhům výtvarné soutěže vyjádřit.

Výtvarná soutěž na ztvárnění jezdecké sochy v Brně se uskutečnila již v roce 2009, žádný ze soutěžních návrhů však tehdy Rada města Brna neschválila k realizaci.

„Zastávám názor, že tato druhá soutěž spjatá s Joštem je zároveň poslední. Buď se nám podaří najít jezdeckou sochu, která by stála za to, nebo bychom zvážili, jak jinak daný prostor a alegorii Odvahy pojmout. Věřím, že se plán tvůrce nové podoby Moravského náměstí architekta Petra Hrůši podaří splnit a alegorie čtvrté ctnosti sem přibude. I za cenu toho, že případně nepůjde o Jošta či jezdeckou sochu, ale něco jiného,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

V současnosti je podoba Moravského náměstí dotvořena a ze čtyř plánovaných výtvarných prvků jsou realizovány tři – socha Spravedlnosti, kašna symbolizující Umírněnost a bronzový model Brna z dob třicetileté války jako symbol Prozíravosti.

Jezdecká socha jako alegorie Odvahy je v rámci plánované umělecké výzdoby Moravského náměstí posledním dílem, které by mělo být do tohoto prostoru začleněno.

Cílem soutěže bylo tematizovat výtvarným způsobem problematiku jezdecké sochy (člověka a koně) se zohledněním silné figurální tradice skulpturálních děl tohoto typu v severním Podunají. Povinné bylo ztvárnění sochy jako alegorie Odvahy, a to i ve vazbě na osobnost moravského markraběte Jošta Lucemburského.

V pondělí 22. října 2012 bude zasedat porota pro posouzení soutěžních návrhů. Pro první tři nejlepší návrhy jsou určeny finanční odměny v celkové výši 210 000 Kč. Autor vítězného návrhu si přijde na 100 000 Kč, pro druhé a třetí místo je připravena odměna 70 000 Kč respektive 40 000 Kč. Porota má právo doporučit zadavateli neudělit finanční odměnu či odměny, případně je sloučit.

Rada města Brna vyhlásí výsledky soutěže 14. listopadu 2012. Do rozhodnutí rady budou výtvarné soutěžní návrhy na ztvárnění jezdecké sochy představeny anonymně.

Tisková zpráva
Foto: Millenium187, Wikipedia

Štítky Výtvarná výstava, Stará radnice, Moravské náměstí, jezdecká socha, socha, soutěž, Brno, radnice, Jošt Moravský, Petr Hrůša, třicetiletá válka, Roman Onderka, Wikipedie, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Staré radnici se uskuteční výtvarná soutěž  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.