Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Muzeum připomene nejničivější americký nálet na Brno

Ve čtvrtek uplynulo 70 let od nejničivějšího amerického náletu na Brno. Na sobotu 22. listopadu připravilo Muzeum města Brna k tomuto smutnému výročí akci s názvem Konec války byl na dohled. Uskuteční se speciální komentované prohlídky a doprovodný program na malém nádvoří.

Ve 14 a v 16 hodin proběhnou komentované prohlídky výstavy Výstava Letecká válka – cíl Brno, přičemž při této příležitosti budou vystaveny některé nové a vzácné exponáty.

V dubnu 1945 byl u Tišnova sestřelen americký bombardér Liberator, všech šest členů posádky však pád letadlo přežilo a až do konce války se ukrývali u místních obyvatel či partyzánů.

„Z této události se zachoval originální oblek pilota a kulomet z letadla. Oba artefakty budou v sobotu na Špilberku k vidění, stejně jako původní americký padák používaný tehdejšími letci,“ sdělila Martina Šmídtová, PR manažerka Muzea města Brna.

Na malém nádvoří pak bude k vidění vojenská historická technika americké a německé armády; mimo jiné tři vojenské automobily, dobové střelné zbraně a různé typy uniforem - německé, americké, britské a sovětské armády.

„Na programu spolupracuje pět vojensko-historických klubů z jižní Moravy. Vstup na komentovanou prohlídku je stejný jako na výstavu, tj. plné vstupné za 50 korun, program na nádvoří je zdarma,“ uvedla Šmídtová.

Výstava Letecká válka – cíl Brno měla původně skončit 2. listopadu, ale kvůli velkému zájmu byla prodloužena až do konce měsíce. Mezi častými návštěvníky jsou přímo pamětníci bombardování, z nichž někteří přicházejí i opakovaně. Dosud výstavu navštívilo téměř čtyři tisíce lidí.

Nálety na Brno trvaly od srpna 1944 až do osvobození v dubnu 1945. Město nejprve čelilo náletům amerického, na sklonku války pak sovětského letectva.

20. listopadu 1944 nad Brno tehdy přiletělo na 150 amerických letadel, které shodily až 1500 trhavých pum ve značném rozptylu.

Poškozeno bylo centrum, přilehlé ulice i některá předměstí. Shazovány byly i časované nálože, takže se město otřásalo výbuchy po celý den i následující týden. Při náletu zahynulo přes pět set osob.

Foto: Muzeum města Brna

Štítky Brno, válka, Muzeum města Brna, nádvoří, výstava, Německá armáda, Consolidated B-24 Liberator, Tišnov, Sovětská armáda, Špilberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum připomene nejničivější americký nálet na Brno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.