Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mladí sboristé z celé České republiky společně zazpívali v Brně

Akustiku nádvoří brněnské Nové radnice v sobotu vyzkoušelo přes pět set padesát středoškoláků. Završili tak třídenní přehlídku gymnaziálních pěveckých sborů Gymnasia Cantant. Jako pozdrav městu zazpívali festivalovou znělku s motivem písně Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem.

Gymnasia Cantant s dvacetiletou tradicí je podle pořadatelů jedinou přehlídkou zaměřenou na gymnaziální sbory, jichž v České republice působí několik desítek. Účastníci musejí uspět v regionálních kolech.

Do Brna přijíždějí každý rok ti nejlepší z celé země. "Namátkou jsou to mladí zpěváci z Liberce, Karlových Varů, Českých Budějovic, Vimperku, Prahy, Znojma, Uherského Hradiště, Hodonína, Vsetína, Orlové, Ostravy, Frenštátu pod Radhoštěm a nechybí ani sbor domácí, Mladí madrigalisté z Brna," uvedl Jindřich Svoboda z pořádajícího Gymnázia Vídeňská.

Koncert na nádvoří Nové radnice je tradičním bodem programu, a to kvůli dobré akustice, která mladé hlasy nese přes celé centrum Brna. Kromě festivalové znělky letos zazněla společně nacvičená skladba Bezpečnost od Petra Ebena.

Zájem o přehlídku ani o sborový zpěv jako takový mezi středoškoláky zjevně neupadá. Regionálními koly letos prošlo téměř tisíc dvě stě zpěváků z devětadvaceti gymnázií. Loni jich byla tisícovka ze stejného počtu škol. O něco více je také finalistů.

Zdroj ČTK

Štítky gymnasia, cantant, sbor, nová, radnice, střed, Brno, kultura, zpěv, zprávy, Česko, nádvoří, Petr Eben, Praha, Karlovy Vary, Liberec, České Budějovice, Znojmo, Vimperk, Ostrava, Uherské Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí sboristé z celé České republiky společně zazpívali v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.