Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město pronajalo Scalu Masarykově univerzitě

Masarykova univerzita dostane do dvacetiletého pronájmu od města bývalé kino Scala v budově na Moravském náměstí 3. Smlouvu o nájmu schválili brněnští radní včera na svém jednání.

Hlavním účelem pronájmu je provozování akademické, vzdělávací a kulturní činnosti nájemce včetně provozování kina. Prostory budou rovněž sloužit pro přednáškovou a výukovou činnost. Jedná se o prostor o celkové výměře 1 527,54 metrů čtverečních za dohodnuté roční nájemné 1 830 000 korun, a to na dobu určitou do 31.12.2033.

„Poté, co město muselo uzavřít kino Scala z finančních důvodů a pro malý zájem veřejnosti, bylo zahájeno jednání o možném využití tohoto centrálního prostoru pro studijní a kulturní projekty Masarykovy univerzity. Jsem rád, že jsme našli s univerzitou společnou dohodu a musím říci, že město bude v maximální míře podporovat využití tohoto významného prostoru,“ řekl brněnský primátor Roman Onderka.

„Završení jednání o pronájmu kina Scala považuji za jeden z příkladů dobré spolupráce univerzity s městem Brnem. Univerzita získá v centru Brna multifunkční sál s velkou kapacitou, který dosud postrádala. Kulturní veřejnost města pak neztratí kino s dlouhou historií, které bude přinášet filmové zážitky překračující hranice pouhé komerční zábavy,“ sdělil k novému využití Scaly rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

V rámci nájemní smlouvy dojde rovněž k některým stavebním úpravám. V první etapě hodlá univerzita provést práce nutné k znovuobnovení provozu kina a další potřebné drobné stavební úpravy týkající se protipožární ochrany, vzduchotechniky, elektroinstalace, prostor samotného kinosálu a zázemí pro návštěvníky i personál.

Ve druhé etapě plánuje univerzita kompletní rekonstrukci do podoby multifunkčního sálu s využitím pro přednášky, výuku, projekci kina, konference, akademické a společenské akce. Bude nutné provést zejména sanaci vlhkosti, rekonstrukci rozvodů kanalizace a vody, vybudovat bezbariérový přístup či zrekonstruovat sociální zařízení.

Kino zahájilo provoz 28. prosince 1929 pod názvem Bio Dopz (zkratka Družstva obchodních a průmyslových zaměstnanců) a původně mělo 800 sedadel. Roku 1931 se počet sedadel navýšil na 1012 a název byl změněn na Bio Scala, pravděpodobně podle operního divadla Teatro alla Scala v italském Miláně.

Brzy po skončení druhé světové války v roce 1945 dostalo kino nový název – Moskva. Po dvojí adaptaci s moderním vybavením byl počet sedadel snížen na 478. V 80. letech byla Moskva premiérovým kinem a řadila se mezi nejmodernější v Brně. Kino se dočkalo ozvučení ve formátu Dolby Stereo SR.

Po roce 1989 bylo kinu vráceno dřívější jméno Scala. Po otevření multikin v nákupním centru Olympia a ve Velkém Špalíčku v samotném centru města však začal být provoz pro stále klesající návštěvnost ztrátový, a tak kino 22. prosince 2011 dopoledním promítáním pro školy ukončilo provoz a město pro něj začalo hledat nového provozovatele.

A právě Masarykova univerzita jako první a jediná projevila o prostory bývalého kina na Moravském náměstí zájem.

Foto: MMB

Štítky školy, film, Kino Scala, promítání, pronájem, Masarykova univerzita, Brno, kino, univerzita, Moravské náměstí, Roman Onderka, Moskva, druhá světová válka, Mikuláš Bek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město pronajalo Scalu Masarykově univerzitě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.