Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mária a Mária v Trojce

V kavárně Trojka v Brně se v pondělí, 15.prosince, uskutečnila veřejná projekce dokumentu Mária a Mária produkovaného Českou televizí. Snímek režiséra Jana Plachého zprostředkoval divákům způsob života v romských osadách na Zakarpatské Ukrajině, kde ve více, než stovce osad žije v chudobě a většinou bez práce na 50 tisíc Romů.

Dokument Mária a Mária zachycuje humanitární projekt, za nímž stojí Radim Kupec. Ten již léta monitoruje život v ukrajinských osadách a v jedné takové našel Máriu a Máriu. Romskou ženu a její dceru, žijící na okraji města Svaljava v naprosto otřesných podmínkách. Dle svých slov bydlely v “díře,” bez jakýchkoliv prostředků a v odloučení od ostatních. Rozhodl se, že jejich situaci vyřeší. Díky facebooku začal šířit informace o projektu a začal sestavovat tým dobrovolníků.

Společně si dali za úkol postavit Márii a Márii dům a zasadit se o jejich zařazení do společnosti.Dokument mapuje celý projekt od samých počátků na podzim loňského roku, kdy tým řeší problémy vůbec s přepravou humanitárního materiálu do Ukrajiny až k letošnímu jaru, kdy se příběh z pohledu diváků uzavírá.

Diváci se mohou krom způsobu (ne)fungování byrokracie na Ukrajině seznámit s různými aspekty života ve velké romské osadě. Důležité je také vědomí, že celá snaha nebyla zbytečná a situace jak obou Márií, tak i v celé osadě se zlepšila.

V bezmála hodinovém dokumentu také vystupuje sociolog Jiří Siostrzonek ze Slezské univerzity v Opavě a řecko - katolický kněz.

Jan Plachý má již s režírováním dokumentů své zkušenosti. Krom jiného je podepsán pod dokumenty S padákem nad hlavou ( zachycuje příběh Jaroslava Klimeše, příslušníka výsadkové skupiny Platinum - Pewter, vyslané v roce 1945 z Velké Británie do Protektorátu Čechy a Morava) nebo Lógar čili Velká Hora, kde monitoruje působení českých vojáků a expertů v provincii Lógar v Afghánistánu.

Jeho poslední snímek Mária a Mária Česká Televize vyšle na přestižní festival dokumentů v Monte Carlu. Diváci jej mohou vidět na televizních obrazovkách 25.prosince, v 17:20 hod na ČT2.

Napsal: Ondřej Steiger

Štítky Jan Plachý, Česká televize, Brno, projekt, Podkarpatská Rus, Ukrajina, Svaljava, Facebook, Lógar, Jiří Siostrzonek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mária a Mária v Trojce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.