Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kralickou bibli vystaví muzeum pouze na dva týdny

Expozici nevelkou rozsahem, o to však větší významem připravilo v těchto dnech Moravské zemské muzeum. U příležitosti čtyřstého výročí od vydání mohou návštěvníci v přízemí Dietrichsteinského paláce na Zelném trhu zhlédnout originál jednosvazkové Bible kralické.

Kniha představuje jeden z největších intelektuálních a kulturních výtvorů českých dějin. „Bible má vysoké jazykové a technické standardy, je tištěná velkými literami a neobsahuje komentáře známé ze Šestidílky,“ informovala mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková. Návštěvníci si knihu prohlédnou otevřenou na začátku Knihy Jobovy. Další stránky uvidí díky dvěma projekčním plátnům.

Vzhledem k hodnotě díla zpřístupnilo muzeum expozici jen na krátkou dobu. „Výstava potrvá do třináctého října. Pro zájemce jsme však upravili otevírací dobu,“ řekla Pánková. Lidé tak mohou do muzea přijít v pracovní dny od devíti hodin ráno do šesti hodin večer, o víkendech pak od jedné hodiny odpoledne do šesti hodin večer. Za vstup zaplatí dospělí třicet korun, děti, studenti a důchodci korun dvacet.

Unikátní příležitost si nenechá ujít ani studentka Eva Štěpánková. „Chystám se tam zajít o víkendu. Mám radost z toho, že Moravské zemské muzeum pořádá výstavy týkající se naší minulosti. Po zdařilé výstavě zaměřené na Cyrila a Metoděje věřím, že se povede i tato,“ sdělila Štěpánková.

K výročí připravilo muzeum i knihu s názvem Za Kralickou do Kralic aneb 400. výročí Bible kralické. „Publikace představí široké veřejnosti fenomén Bible kralické z historického, jazykového, literárně vědného, hudebně vědného či teologického náhledu,“ zdůraznila mluvčí muzea. Dodala, že na projektu se podílela řada předních domácích odborníků jak z Moravského zemského muzea, tak z filozofických fakult Masarykovy a Karlovy univerzity nebo z Historického ústavu akademie věd.

Autoři

Štítky bible Kralická, kultura, výstava, Brno, muzeum, Bible, Moravské zemské muzeum, kniha, Zelný trh (Brno), Eva Štěpánková, palác, Univerzita Karlova, Cyril a Metoděj, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kralickou bibli vystaví muzeum pouze na dva týdny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.