Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Komise doporučila na šéfa Národního divadla Brno Martina Glasera

Ředitelem Národního divadla Brno by se mohl stát Martin Glaser, dosavadní umělecký šéf činohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Dnes jej doporučila výběrová komise. Rada města Brna návrh projedná 25. září. Druhý v pořadí skončil Tomáš Froyda, ředitel Divadla Alfa v Plzni.

Národní divadlo Brno je bez řádně vybraného ředitele od loňského září, kdy rezignoval Daniel Dvořák. Město pak dvakrát vsadilo na otevřené výběrové řízení, ale vhodného kandidáta nenašlo. Poslední konkurz byl proto uzavřený, komise oslovila konkrétní adepty. Do druhého kola postoupili Glaser a Froyda, nyní komise stanovila jejich pořadí.

V komisi zasedl například brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD), ředitel České filharmonie David Mareček, rektor Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medek nebo kritik Josef Herman. Onderka poděkoval oběma adeptům za účast v konkurzu a projevenou profesionalitu. 

Dvořák loni odešel z vlastní vůle. Kritizoval nedostatečné financování divadla a neochotu města řešit problémy instituce. Sám však čelil kritice části odborné veřejnosti za neuspokojivé umělecké výkony, a to zejména v činoherním souboru. Obrátili se proti němu také někteří zaměstnanci. Divadlo dočasně vede provozní a výrobní náměstek Jan Petr. Provizorní vedení má také činohra, balet a Reduta.

Zdroj ČTK

Štítky divadlo, Národní divadlo Brno, ředitel, výběrové řízení, Martin Glaser, Jihočeské divadlo, Divadlo Alfa, Brno, Plzeň, Daniel Dvořák, Roman Onderka, David Mareček, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komise doporučila na šéfa Národního divadla Brno Martina Glasera  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.