Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

JazzFestBrno se přehoupl do druhé poloviny

Největší jarní hudební festival JazzFestBrno má za sebou pět koncertních večerů a do moravské metropole míří další hvězdná jména současné světové jazzové scény.

Už zítra se do Brna po čtyřech letech vrací pákistánsko-americký kytarista Rez Abbasi, tentokrát ve společnosti saxofonisty Rudreshe Mahanthappy, několikanásobného vítěze ankety Saxofonista roku v prestižním časopise Down Beat.

Jedním z vrcholů letošního ročníku bude rovněž koncert Dana Bárty a tria Roberta Balzara v neděli 21. dubna v Janáčkově divadle. Druhou polovinu večera ozdobí exkluzivní festivalový projekt výtečné italské zpěvačky Roberty Gambarini s bigbandem Gustava Broma.

Festival bude mít co nabídnout i v následujícím týdnu. V Divadle Husa na provázku zahrají mezinárodní sestavy fenomenálních hudebníků žijících dlouhodobě v centru jazzového dění New Yorku.

„V úterý 23. dubna svou aktuální nahrávku představí izraelský klavírista a bývalý dlouholetý spoluhráč kultovního basisty Avishaie Cohena Shai Maestro a o den později na stejném místě vystoupí jedinečný britský saxofonista Will Vinson,“ sdělil umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Kromě vystoupení zahraničních hvězd nabízí festival tradiční klubové koncerty i populární organizované jamsessions. Premiéru má právě probíhající série vícedenních workshopů špičkových zahraničních umělců na půdě Janáčkovy akademie múzických umění, jejíž nedávno vzniklá katedra jazzové interpretace je vzdělávacím partnerem festivalu.

Účast na workshopech přislíbili Rez Abbasi (kytara), Rudresh Mahanthappa (saxofon), Shai Maestro (klavír) a Ziv Ravitz (bicí), Will Vinson (saxofon) a Lage Lund (kytara).

JazzFestBrno má letos navíc i svoji tramvaj. Ta má evidenční číslo1033 a právě v ní se mohou cestující až do konce dubna, kdy festival skončí, prostřednictvím fotografií seznámit s jeho dnes už bohatou historií.

Galerijní tramvaj nabízí retrospektivu těch nejzajímavějších okamžiků z uplynulých jedenácti ročníků očima a objektivem Martina Zemana.

Další program festivalu:

19. dubna (Semilasso)

Nikolaj Nikitin Quartet featuring Patches Stewart (SK/USA)
Rez Abbasi Trio + special guest Rudresh Mahanthappa (IND/USA/JAP)

21. dubna (Janáčkovo divadlo)

Dan Bárta a Robert Balzar Trio (CZ)
Gustav Brom Bigband feat. Roberta Gambarini_Pocta
Günteru Kočímu (CZ/ITA/USA)

23. dubna (Divadlo Husa na provázku)

Kekko Fornarelli Trio (ITA)
Shai Maestro Trio (IL/PU)

24. dubna (Divadlo Husa na provázku)

Luboš Soukup Quartet (CZ/SWE/DK/DE)
Will Vinson Quartet (UK/NOR/USA/DE)

30. dubna (klub Alterna)

Charette/Štveráček/Šoltis Super Trio (CZ/SK/USA)
Miloš Suchomel Groove Sextet – Jazz in the City (SK)

Foto: www.jazzfestbrno.cz

Štítky JazzFestBrno, hudební festival, festival, USA, Rez Abbasi, Divadlo Husa na provázku, Will Vinson, Roberta Gambarini, Gustav Brom, Dan Bárta, Robert Balzar, Janáčkovo divadlo, Shai Maestro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

JazzFestBrno se přehoupl do druhé poloviny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.