Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hvězdárna věnovala svůj únorový program Měsíci

Hvězdárna a planetárium Brno věnovala většinu svého únorového programu Měsíci, nejbližšímu vesmírnému sousedu planety Země. Astronomové připravili pod umělou oblohou velkého planetária nové pořady pro děti i dospělé.

Netradiční výstava umožní návštěvníkům pátrat po stopách člověka na Měsíci, uskuteční se také série přednášek. Současné projekční planetárium se blíží ke konci své životnosti. Počátkem dubna jej demontují, na podzim pak zahájí provoz nové digitárium.

„Když jsme uvažovali, jak se důstojně s naším unikátním zařízením rozloučit, napadlo nás podívat se na noční nebe, kterému dominuje právě Měsíc. Představuje nejen ozdobu noční oblohy, ale především je tělesem, které zásadně ovlivnilo vývoj života na Zemi,“ uvedl ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

V pořadu Měsíční podvod? Nová fakta! se hvězdárna věnuje programu Apollo, ale také souvisejícím konspiračním teoriím. Představení je v nabídce po celý únor vždy ve středu, pátek a sobotu od 18 hodin.

Malé děti potěší pohádkové pásmo Měsíc u krejčího. Příběh namluvil herec Zdeněk Junák, ilustroval a animoval Petr Hloušek. Hvězdárna pořad uvádí každou sobotu ve 14 a 16 hodin, mimořádné reprízy chystá na brněnské jarní prázdniny.

Ve foyer návštěvníci najdou volně přístupnou výstavu Měsíc v detailu. Pátrá po lidských výtvorech na Měsíci, například stopách přistání nebo různých přístrojích, které tam dopadly po vyčerpání pohonných hmot, kvůli technické závadě anebo záměrně.

„Dnešní kosmické sondy jsou přitom schopny na povrchu našeho souseda vyfotografovat detaily o velikosti jenom několik centimetrů,“ uvedl Dušek.

Na Měsíc se v únoru zaměří také moderní dalekohledy při pravidelných pozorováních podvečerní oblohy. Návštěvníci se za příznivého počasí podívají na krátery, měsíční pohoří i takzvaná moře. Měsíční program doplňují přednášky známých popularizátorů a odborníků.

Kdo se na hvězdárnu nedostane osobně, může sledovat alespoň příspěvky s lunární tematikou na jejím profilu v sociální síti Twitter. Po celý únor a březen slibují pracovníci hvězdárny denně alespoň jednu zprávu věnovanou Měsíci.

Zdroj: ČTK

Štítky hvězdárna, planetárium, Brno, Měsíc, program, únor, Země, Hvězdárna a planetárium Brno, Zdeněk Junák, Program Apollo, jarní prázdniny, výstava, přednáška, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdárna věnovala svůj únorový program Měsíci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.