Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hostem festivalu BRNO16 bude Jan Svěrák

Již 53. ročník nejstaršího festivalu krátkých filmů v České republice BRNO16 (dříve Brněnská šestnáctka) proběhne ve dnech 8. až 10. listopadu v kině Art. Do mezinárodní soutěže se letos přihlásilo 303 krátkých filmů od tvůrců z celého světa.

„Největší počet filmů, stejně jako v předchozích letech, pochází ze Španělska, Německa či Portugalska, velké množství přišlo ale také ze Spojených Arabských Emirátů, Mexika, Turecka, Iránu, Polska, Francie a několik filmů poslala například Jižní Korea, Kanada či Švýcarsko,“ upřesnila mezinárodní zastoupení na brněnském festivalu krátkých filmů Helena Huláková, tisková a propagační manažerka Turistického informačního centra města Brna, které je jeho tradičním pořadatelem.

Jako každý významný filmový festival ani ten brněnský se neobejde od umělců zvučných jmen. Letos takovou osobností bude Jan Svěrák, nejvýraznější český režisér porevolučního období, držitel dvou Oscarů. Na závěrečném ceremoniálu v sobotu 10. listopadu předá hlavní cenu „Hlavu plnou filmů".

Součástí doprovodného programu festivalu budou i Svěrákovy krátké amatérské filmy. Mezi nejznámější patří snímky Sbohem nádražíčko (1984), Vesmírná odysea II (1986) a Ropáci (1988), což je dokumentární mystifikace o novém živočišném druhu, kterému vyhovují životní podmínky, které jsou pro nás smrtelné. Za tento studentský film získal svého prvního Oscara, druhého vyhrál za nejlepší cizojazyčný film Kolja.

Festivalový doprovodný program bude mít stejně jako v uplynulých letech široký záběr. Bude obsahovat semináře, výstavu, workshopy, retrospektivu Čeňka Zahradníčka, studijní projekce zajímavých snímků, filmové kolekce představující tvorbu filmových škol nebo diskuze o soutěžních snímcích s přítomnými autory.

„Brněnská šestnáctka se letos zvlášť zaměřuje na spolupráci s vysokými uměleckými školami a díky nim vzniká bohatý doprovodný program,“ dodala Huláková.

Foto: TICmB

Štítky festival, krátký film, Jan Svěrák, film, Česko, Ceny Oscar, kino, Turecko, Mexiko, Německo, Francie, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hostem festivalu BRNO16 bude Jan Svěrák  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.