Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Historické Brno ztvárnil Oldřich Rejnuš ve svých kresbách

V Křížové chodbě Nové radnice na Dominikánském náměstí byla ve středu zahájena prodejní výstava Historické Brno v kresbách Oldřicha Rejnuše. Na vernisáži byl zároveň pokřtěn první díl výtvarníkovy knihy Historickým Brnem krok za krokem.

Výstava, nad níž převzal záštitu primátor města Brna Roman Onderka, zahrnuje přibližně sto kreseb, veduty a kalendáře.

„Věřím, že kresby mistra Rejnuše potěší naše oko a mysl a povzbudí i naši chuť znovu si projít známá i méně známá brněnská zákoutí a nechat se překvapit jejich malebností a krásou,“ uvedl na vernisáži primátor.

Své kresby s komentáři vydával Oldřich Rejnuš od roku 2002 v radničním měsíčníku Haló, Brno a v jeho pokračovateli - Brněnském Metropolitanu. V něm v dubnu minulého roku otiskl stý příspěvek a svou spolupráci s tímto periodikem přerušil, aby mohl dokončit první díl knihy Historickým Brnem krok za krokem.

„Je dobré, že mezi námi žijí lidé, kteří jsou jaksi od přírody obdařeni zvláštní schopností nejen vidět a vnímat zajímavosti, krásy a proměny tváře našeho města Brna, ale že je zároveň dovedou i mistrně umělecky obrazem zachytit v podobě půvabně realistické a tím i dokumentovat pro časy budoucí,“ vyzvedla osobnost Oldřicha Rejnuše brněnská historička Milena Flodrová.

O Brně historickém, které má tak rád a které v mnoha podobách ztvárnil ve svých kresbách, Rejnuš říká: „Historické centrum města není prostorem vhodným pro experimenty. Je to odkaz zachovalý nám po našich předcích a toho si musíme nejen vážit, ale také jej chránit.“

Šestaosmdesátiletý Oldřich Rejnuš studoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy u Cyrila Boudy, Karla Lidického a Josefa Sejpky a poté v Brně u Vincence Makovského a Eduarda Miléna. Na přírodovědecké fakultě si rozšířil vědomosti o deskriptivní geometrii a svá studia dovršil na Vysokém učení technickém v Brně.

Věhlas znalce Brna a jeho historie mu přinesla vedle magistrátu i spolupráce s městskými částmi a organizacemi zaměřenými na propagaci města, zejména s Mezinárodním folklorním festivalem Brno.

Za jeho celoživotní pedagogickou a uměleckou činnost mu v roce 2011 byla udělena Cena Jihomoravského kraje.

Prodejní výstava Historické Brno v kresbách Oldřicha Rejnuše potrvá v Křížové chodbě Nové radnice do 27. listopadu. Je přístupná denně, kromě pondělí, od 10 do 18 hodin.

Štítky Oldřich Rejnuš, výtvarník, kreby, Historické Brno, Brno, kresba, výstava, křížová chodba, vernisáž, Roman Onderka, Cyril Bouda, Vincenc Makovský, Karel Lidický, Eduard Milén, Milena Flodrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historické Brno ztvárnil Oldřich Rejnuš ve svých kresbách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.