Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival Divadelní svět Brno zahájí Liška Bystrouška

Čtvrtý ročník festivalu Divadelní svět Brno 2013 zahájí unikátní provedení opery Leoše Janáčka Liška Bystrouška. Uskuteční se 7. června od 21.30 hodin pod širým nebem na Moravském náměstí.

Na realizaci tohoto představení budou spolupracovat Městské a Národní divadlo Brno. Jak uvedl umělecký šéf letošního festivalu a ředitel Městského divadla Stanislav Moša, půjde historicky o první představení v parku v samotném centru města.

„V tuto chvíli řešíme, pro kolik diváků postavíme hlediště. Buď využijeme tribunu pro 700 diváků, kterou využíváme při našich letních představeních v Biskupském dvoře, nebo si zapůjčíme hlediště od Veletrhů Brno, které je používá při pořádání koncertů s kapacitou 1500 míst,“ řekl Moša.

Patronem festivalu bude Jiří Suchý, který také vystoupí s muzikálem divadla Semafor „Hodiny jsou pozpátku“, pro který napsal nejen libreto a hudbu, ale také jej režíroval.

Hlavní dramaturgická linie festivalu se snaží sledovat veškeré současné tendence hudebního divadla. Na programu se během osmi dnů objeví muzikál, opera, tanec, varietní produkce i kabaretní inscenace.

Nedílnou součástí festivalu budou i každodenní kulaté stoly s předními osobnostmi české divadelní kritiky zaměřené na hudební divadlo.

Pátý festivalový den (11. června) bude mimo jiné věnován oslavě dvou brněnských legend: Milana Uhdeho a Miloše Štědroně. V rámci tohoto projektu odehraje Divadlo Husa na provázku dopoledne Baladu pro banditu a večer inscenaci Leoš aneb tvá nejvěrnější.

V podvečer v Mozartově sále Divadla Reduta bude na programu speciální vydání Kabinetu Janáček nazvaný „Červený kabinet (Janáček):Génius a nenaplněnost“.

„V Janáčkově památníku se tentýž den ve 23 hodin uskuteční autorské čtení textu Milana Uhdeho Amadeus v Brně,“ doplnil autor projektu a umělecký šéf Divadla Husa na provázku Vladimír Morávek.

Zatímco vstup do festivalového dění opět obstará pouliční akce Noc kejklířů (7. června), jeho závěr bude ve znamení populární Slavnosti masek na náměstí Svobody (14. června) za aktivní účasti veřejnosti.

„Pro zájemce bude vyhlášeno několik soutěžních kategorií. O nejlepší masku budou moci soutěžit děti, mládež, dospělí i skupiny – rodiny s dětmi či skupina přátel. Fantazii se meze nekladou,“ zdůraznil Moša.

Zahájení prodeje vstupenek na festivalová představení je plánováno na 2. dubna, a to v předprodeji Turistického informačního centra v Běhounské ulici 17 a v pokladnách všech zúčastněných divadel: Národního a Městského divadla Brno, Divadla Husa na provázku, HaDivadla a Divadla Radost.

Štítky festival, Divadelní svět, čtvrtý ročník, opera Leoše Janáčka, Liška Bystrouška, zahájení, červen, Brno, divadlo, Leoš Janáček, představení, Stanislav Moša, Moravské náměstí, Divadlo Husa na provázku, Milan Uhde, Jiří Suchý, Národní divadlo Brno, Veletrhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Divadelní svět Brno zahájí Liška Bystrouška  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.