Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadlo Radost slaví výročí festivalem

Z pohádky do pohádky, za Machem s Šebestovou i do poetické Kytice. Všude tam diváky zavede Festival Radosti, který dnes začíná v Divadle Radost – nejstarší profesionální loutkové scéně v České republice.

Festival je připomínkou 65. výročí založení divadla, v jejímž čele stojí od poloviny 90. let herec, dramaturg a režisér Vlastimil Peška. „Nadále chceme dělat lidové divadlo na vysoké umělecké úrovni a pokračovat v linii hudebního divadla," sdělil své další plány Peška.

Průřezová přehlídka festivalu nabídne až do neděle úspěšné inscenace souboru: Bylo nás pět, Kytici či Kouzelnou flétnu. „Na programu je i komedie Beatles, která se v těchto dnech vrací na repertoár v novém, již třetím nastudování," řekl manažer divadla Petr Jančařík.

Ředitel divadla popisuje inscenaci Beatles jako nostalgickou vzpomínku a zároveň jako poctu slavné hudební skupině. „Ti úžasní pánové jsou obrovským symbolem 60. let, což je doba mého dětství a začátku mládí," uvedl Peška.

O festival je mezi diváky obrovský zájem. „Jediné představení, na které jsou ještě vstupenky, je Kouzelná flétna," doplnil Jančařík.

Začátek profesionální činnosti Divadla Radost (tehdy Loutkového divadla Radost) odstartoval 25. října 1949. Ředitel a umělecký šéf divadla Vlastimil Peška se v novodobé historii výrazně zasloužil  i o přestavbu a dostavbu divadla . Ta začala v roce 1999.

„Cílem bylo vybudovat moderní divadlo pro děti i dospělé a umožnit prezentaci loutek, uchovávaných v depozitáři už od roku 1949. Tak vznikl i objekt nazvaný Kouzelný svět fantazie – Muzeum loutek," konstatoval manažer Radosti Petr Jančařík.

Poslední premiérou Radosti je pohádka O líné babičce. Příběh vychází z knihy brněnské autorky Aleny Kastnerové. „Hlavní hrdinka ve skutečnosti líná není, dokáže si plnit sny a zažívá dobrodružství," uvedla režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová, která je i autorkou dramatizace.

Program Festivalu radosti

18. 11. v 19:00 hod. BYLO NÁS PĚT
19. 11. v 19:00 hod. KYTICE
20. 11. v 19:00 hod. KOUZELNÁ FLÉTNA
21. 11. v 19:00 hod. BEATLES aneb Žlutá ponorka
22. 11. v 17:00 hod. KRKONOŠSKÉ POHÁDKY
23. 11. v 10:00 a 14:00 hod. KRKONOŠSKÉ POHÁDKY
23. 11. v 18:00 hod. MACH A ŠEBESTOVÁ

Štítky divadlo, Loutkové divadlo Radost, festival, pohádka, Vlastimil Peška, The Beatles, Petr Jančařík, Česko, Bylo nás pět, Krkonošské pohádky, Kouzelná flétna, Mach a Šebestová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Radost slaví výročí festivalem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.