Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dědictví aneb Kurva se neříká tentokrát bez Chytilové a humoru

O tom, že dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, se v posledních dnech přesvědčuje herec Bolek Polívka. Kritikou i diváky poměrně chladně přijatý druhý díl bláznivé komedie má jeden zásadní problém: není skoro vůbec vtipný.

V roce 1992, kdy byla česká kinematografie stále ještě na svém novém začátku, spatřila světlo světa bláznivá komedie legendární režisérky Věry Chytilové. Film Dědictví aneb Kurvahošigutntag se po dvaadvaceti letech dočkal svého pokračování. K zásadní změně došlo na postu režiséra, kde dnes již pětaosmdesátiletou Věru Chytilovou nahradil Robert Sedláček. Scénář je opět z pera hlavního protagonisty Bolka Polívky. Bohužel právě scénář je asi největším problémem celého filmu.

Příběh Bohuše Stejskala začíná pohřbem Vlastičky (Dagmar Veškrnová-Havlová), která se stala Bohušovou životní partnerkou. Nyní však zemřela a zestárlý hlavní hrdina se musí s touto situací vyrovnat. Vtipné glosy místních bab na adresu krátké návštěvy bývalé prostitutky Irenky ještě slibují příjemnou zábavu, ale jak divák dál sleduje dění na plátně, začne se mu vkrádat myšlenka, že filmu něco chybí. Občas se lehce usmějete, ale skutečně vtipných scén je málo. Většinou si postavy pouze vysvětlují své postoje a snaží se posunout děj o kousek dál. Takové scény jsou však velice nudné a ani uvěřitelnost posunu osobnosti Bohuše za těch uplynulých dvacet let nepomáhá v pochopení dění na plátně.

Jednotlivé postavy většinou poznáváme, nechybí Stejskalovi přátelé z prvního dílu. Problémem jednotlivých figur je značná plochost - většina z nich poslouží jen jako kulisa pro vtip a někdy ani na ten nedojde. To je pravděpodobně způsobeno chybami scénáře, prsty v tom však může mít i střihač, jehož práce je často nejistá. Postavy, jako je dcera Bohuše Stejskala (Anna Polívková), Irenka (neznámá herečka, Šárka Vojtková, která ji hrála v prvním dílu, ve dvojce nehraje) nebo producent v podání Roberta Jaškówa, jsou úplně zbytečné a film by se bez nich snadno obešel.

Dědictví aneb Kurva se neříká (někde se píše Kurvaseneříká) má oproti prvnímu dílu velký hendikep, kterým je nejistota filmařů co se týče pojetí celého příběhu. Ten je velice chatrný, což by nebyl problém, kdyby jej tvůrci tak dokázali brát. Ve filmu Chytilové se nedalo o příběhu vůbec hovořit, ale film byl živelný a pozoruhodně absurdní a veškerá střelba kritiky se tříštila o štít v podobě fungujícího bláznivého humoru. Tyto atributy nový film postrádá a divák tak namísto příjemného oddechu v kině zažívá 106 minut nudy.

Abychom jen nevyčítali filmařům chyby, musíme zmínit poměrně slušnou režii, která chvílemi zachraňuje, co se dá, a také si pochvalu zaslouží výkon samotného Bolka Polívky. Fanoušci prvního filmu si samozřejmě mohou ke konečnému hodnocení nějaké to procento přičíst, ale bude se jednat o velkou laskavost vůči autorům snímku.

Zklamání, které fanoušek prvního dílu pravděpodobně v kině zažije, je očekávatelné. Jen málokdy se nějakému filmu podaří po dlouhých letech navázat na populární předlohu a není to záležitostí pouze místní kinematografie. Bolek Polívka se pokusil o těžký kousek, na kterém si bohužel vylámal zuby.

Naše hodnocení: 40 %

Dědictví aneb Kurva se neříká
Komedie
Česká republika, 2014, 106 min

Režie: Robert Sedláček, Scénář: Bolek Polívka, Hrají: Bolek Polívka, Arnošt Goldflam, Miroslav Donutil, Ivana Chýlková, Dagmar Veškrnová-Havlová, Břetislav Rychlík, Karel Gott, Karel Heřmánek, Jiří Pecha, Anna Polívková, Marian Roden, Jitka Čvančarová, Robert Jašków, Ivana Uhlířová, Jan Novotný, Milan Lasica, Hana Křížková, Michal Pavlata, Josef Kuhn

Štítky Dědictví aneb Kurva se neříká, Kurvahošigutntag, Bolek Polívka, film, kino, Scala, Věra Chytilová, Bohuš Stejskal, Robert Sedláček, Dagmar Havlová, Anna Polívková, Robert Jašków, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Karel Gott, Jitka Čvančarová, Ivana Chýlková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dědictví aneb Kurva se neříká tentokrát bez Chytilové a humoru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.