Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno žije festivalem Cinema Mundi

Režisér Jan Hřebejk, herec a moderátor Jan Budař a herec Bolek Polívka ve středu v podvečer na náměstí Svobody oficiálně zahájili čtvrtý ročník filmového festivalu Cinema mundi.

Ten odstartoval včera v multiplexu Cinema City předpremiérou americké romantické komedie Terapie láskou režiséra Davida Russela, v němž za svůj výkon v hlavní ženské roli získala před pár dny Oscara herečka Jennifer Lawrenceová.

Do 6. března nabídnou kina Velký Špalíček, Lucerna, Art a Divadlo Bolka Polívky s Divadlem šansonu na šedesát snímků ze všech kontinentů, a to od alternativních dokumentů až po filmy s oscarovým oceněním.

Na festival přijedou filmoví tvůrci z Česka i zahraničí. Mezi hosty se objeví například portugalský režisér Joao Canijo, který si v neděli a pondělí v kině Art uvede svoje rodinné drama Krev mojí krve, které získalo mimo jiné i cenu na mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastianu.

Turecká delegace přijede podpořit film Když vzplane oheň, americký režisér Mike Magidson představí snímek Inuk. Český film reprezentují například režiséři Jiří Chlumský a Jiří Menzel.

Jedna z vedlejších sekcí se zaměřuje na komediální tvorbu z Mexika, Brazílie a Argentiny.

„Pořadatelé vybrali asi 20 filmů z poslední dekády. Cílem je ukázat, že jihoamerická tvorba, obvykle spojovaná hlavně s dramaty, kriminálními filmy a politickými či sociálními tématy, skýtá i řadu zajímavých veseloher s různými odstíny humoru,“ uvedl dramaturg festivalu Lukáš Skupa.

Týdenní kinematografický maraton doplní také koncerty, taneční a divadelní vystoupení, přednášky nebo ochutnávky tradičních jídel z vybraných lokalit, kde filmy vznikaly.

„Diváci by si neměli nechat ujít například Čínský bufet, jenž bude uveden v pátek v Divadle šansonu. Bude zároveň obohacen o představení brazilského bojového umění capoeira nebo lahůdky hispánské kuchyně,“ sdělil Skupa.

Cena základní vstupenky na jednotlivé projekce je 100 korun, studenti a senioři zaplatí 80 korun, festival pass na pět filmů přijde za čtyři stovky.

V dosavadních třech ročnících festival přivítal téměř 34 tisíce diváků, promítl 264 filmů a hostil 88 filmařů z Česka i z ciziny.

Na jeho organizaci se podílejí studenti brněnských středních a vysokých škol. Překládají titulky, tvoří lektorské úvody, zajišťují chod přehlídky i doprovodný program, zasedají ve festivalové porotě.

Týdenní přehlídku uzavře příští středu slavnostní udělení cen festivalu Cinema Mundi.

Foto: www.cinemamundi.cz

Štítky film, Mezinárodní filmový festival, Cinema Mundi, Brno, kino, multiplex, Cinema City, festival, herec, divadlo, Bolek Polívka, režisér, Jan Hřebejk, Jan Budař, filmový festival, Jennifer Lawrenceová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno žije festivalem Cinema Mundi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.