Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno chce vrátit do vily Tugendhat originální nábytek

Rozšířit historickou část vily Tugendhat o čtyři kusy původního nábytku plánuje město Brno. Ve čtvrtek to na zasedání rady města potvrdil primátor Brna Roman Onderka.

Město chce do vily odkoupit bílou lakovanou lavici, bufet, chaise longue a konferenční stolek. „Jedná se o díla Ludviga Miese van der Rohe. Momentálně jsou uložena v Moravské galerii jako movitá kulturní památka,“ sdělil mluvčí magistrátu města Brna Pavel Žára.

Cena nábytku je přes sedm a půl milionu korun. „Možností financování je několik. Buď Brno pořídí vybavení vily napůl s ministerstvem kultury, nebo město i ministerstvo zakoupí po dvou kusech nábytku,“ řekl Onderka. V případě druhé varianty by pak ministerstvo Brnu nábytek za symbolickou cenu zapůjčilo.

Podle primátora je původní nábytek zajímavý pro historiky, odborníky i další návštěvníky. Souhlasí s ním i Martin Tomášek z Národního památkového ústavu. „Jedná se o unikáty dokumentující vývoj moderního nábytkového designu v celosvětovém měřítku. Proto i stanovená cena je zcela oprávněná,“ myslí si Tomášek.

Autoři

Štítky vila Tugendhat, Brno, kultura, nábytek, Roman Onderka, Martin Tomášek, Národní památkový ústav, Místodržitelský palác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce vrátit do vily Tugendhat originální nábytek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.