Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno čeká vystava kopií korunovačních klenotů

Návštěvníci brněnského Letohrádku Mitrovských budou moci od soboty 24. ledna obdivovat dokonalé repliky českých korunovačních klenotů. Exponáty doplní zajímavosti a perličky z jejich mnohasetleté historie. Repliky jsou od originálů k rozeznání velice těžce.

Aby taky ne - Trojice řemeslníků je vyráběla půl roku.Letohrádek tyto unikátní kousky představí jako druhý v Česku, premiéra výstavy byla v Praze.

Autorem replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků Jiří Urban, který dělal šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské. Na mnohasethodinové realizaci  poctivé zlatnické práce (královské i císařské koruny, potažmo dalších klenotů) se podíleli také špičkoví slovenští šperkaři – manželé Cepkovi.

Všechny klenoty jsou vyrobené ze zlaceného stříbra a místo kamenů jsou použity skleněné kompozice, jinak se ale jedná o velice autentické napodobeniny.

Kromě korunovačních klenotů bude na návštěvníky letohrádku čekat i mnoho dalších exponátů z období vlády Karla IV., od jehož narození uplyne příští rok přesně 700 let. Socha právě této důležité postavy české a evropské historie v nadživotní velikosti bude nad expozicí držet čestnou stráž.

Výstava bude pro veřejnost otevřená denně kromě pondělí a vstupné pro dospělého se pohybuje kolem sta korun.

Štítky hrad, klenoty, originál, Brno, Letohrádek Mitrovských, Alžběta II., exponát, Jan Pavel II., Jiří Urban, Svatá říše římská, Česko, Karel IV. Lucemburský, Praha, historie, letohrádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno čeká vystava kopií korunovačních klenotů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.