Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Uprostřed Lužánek vyrostlo šapitó. Nabídne divadelní představení, nový cirkus i koncerty

Navzdory zimnímu počasí vyrostlo v parku Lužánky nedaleko brněnského centra divadelní šapitó. Vytápěný stan nechalo postavit Národní divadlo Brno, které v aktuální sezoně kvůli rekonstrukci Janáčkovy scény hraje v nezvyklých místech, kromě Lužánek také na výstavišti. Divákům ve stanu nabídne kromě vlastní verze Rozmarného léta také nový cirkus v podání domácích i zahraničních souborů. Šapitó za lužáneckým zámečkem bude v provozu od února do června. Technici uvnitř nyní staví scénu.

„Nejdříve do tohoto prostoru přesuneme námi připravovanou inscenaci Rozmarné léto, která bude mít premiéru 23. února. Slavnostně tak zahájí festival s názvem Cirkus bude v Brně, v rámci kterého později uvedeme celou řadu zahraničních novocirkusových produkcí a koncertů," uvedla Eva Kašpárková z propagace činoherního souboru.

Rozmarné léto od Vladislava Vančury chtějí divadelníci pojmout jako cirkus se slovy a žonglování s větami, doprovázené akrobatickými kousky a kouzelnickými triky. Herci od listopadu dostávají lekce od učitelů akrobacie, aby zvládli visutou hrazdu, kruhy a třeba i chůzi po laně. 

Inscenaci režíruje Jakub Nvota. Roli Antonína Důry svěřil Petru Halberstadtovi, jeho ženu Kateřinu ztvární Tereza Groszmannová. Jako Arnoštek se představí Jakub Šafránek.

V březnu v šapitó vystoupí Losers Cirque Company, dále mezinárodní soubor Younak spojující folklor, cirkus a divadlo a také švýcarsko-izraelská dvojice Cirque E1NZ. Později pak cirkusový stan přivítá také umělce z Německa, Itálie i zámoří. Hudební program zahrnuje koncerty skupiny Sto zvířat, Jiřího Schmitzera nebo Radúzy.

Foto Martin Šeda | Zdroj ČTK

Štítky šapitó, Brno, Lužánky, Národní divadlo Brno, koncerty, divadlo, nový cirkus, koncert, stan, léto, divadelní představení, cirkus, Vladislav Vančura, kongresové centrum, Jakub Nvota, Jiří Schmitzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprostřed Lužánek vyrostlo šapitó. Nabídne divadelní představení, nový cirkus i koncerty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.