Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hrobové ticho po skončení nebo hlasité stříhání nehtů, filharmonisté se vrací z Číny plni zážitků

Filharmonie Brno se na končícím turné po Číně setkala s odlišnou posluchačskou kulturou. Někteří diváci nedokázali při koncertech odložit mobilní telefony, další přicházeli a odcházeli během skladeb, často v družném hovoru. Na druhou stranu si orchestr chválí dobré přijetí, perfektní organizaci či skvělou kuchyni.

Šest tisíc diváků

Nejpoučenější publikum čekalo na Filharmonii Brno v Pekingu, kde hrála slavnostně v poslední den roku. Na koncert přišlo přes 6000 lidí. Díky kurióznímu zážitku si hudebníci nejspíš budou pamatovat vystoupení v Tchaj-jüanu. Když se dirigent po koncertě otočil k publiku, nenastal potlesk, ale hrobové ticho. Lidé totiž očekávali, že dirigent bude mít proslov.

Stříhání nehtů při vystoupení

Manažer orchestru Pavel Šindelář vzpomíná také na ženu, která se od začátku koncertu hlasitě bavila s kamarádkou a pak si začala stříhat nehty na rukou. „Počítám každé hlasité cvaknutí kleštiček a po desátém mi zatrne, zda nepřijde dalších deset. Naštěstí ne, na nohy nedošlo," popsal situaci Šindelář.

„Zprávy, které nám chodí od našich hudebníků z Číny, jsou pro nás občas úsměvné, čímž ovšem rozhodně nechci tamní mentalitu či obyvatele nějak hanit. To určitě ne. Prostě se ukazuje, že je to naprosto odlišný kout země a že platí úsloví jiný kraj, jiný mrav," uvedla ředitelka filharmonie Marie Kučerová.

Perfektní organizace

Pro Filharmonii Brno to bylo první turné po Číně. Odehrála pět koncertů ve čtyřech městech, poslední dnes. Připravila si převážně český repertoár. Do vlasti se vrátí v sobotu v noci.

„Všechno jde bez problému, vše je perfektně zajištěno, muzikanti i posluchači spokojení. Myslím, že se všichni domů vrátíme tak o pět kilo těžší, nemůžeme se nabažit místní vynikající kuchyně," uvedl Šindelář, který v minulosti v Pekingu dva roky žil.
 

Foto ilustrační, Janáčkovy Hukvaldy | Zdroj ČTK

Štítky Filharmonie Brno, Čína, koncerty, nehty, koncert, Brno, Pavel Šindelář, Peking, kultura, kuchyně, orchestr, turné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrobové ticho po skončení nebo hlasité stříhání nehtů, filharmonisté se vrací z Číny plni zážitků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.