Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Folk Off! Dva slovenští folkoví Jánošíci ve čtvrtek vyzvou Brno

Slovenská kultura má v Brně bezpochyby silné zastoupení. Množství Slováků, kteří sem přicházejí za studiem nebo prací nutně ovlivňuje i hudební scénu moravské metropole. Příkladem toho je i koncert s názvem FOLK OFF, na kterém vystoupí dva slovenští folkáči: Martin Geišberg a Nany Hudák.

Co se vám vybaví, když se řekne slovenský folk? Mnoho lidí si možná tato slova asociuje s lidovým tancem a cimbalovou muzikou, podobnou českému nebo moravskému folkloru. Možná, že někoho napadnou "modernější" folkové formáty jako písničkáři Jaromír Nohavica nebo František Nedvěd.

Pravda o Nanym Hudákovi a Martinu Geišbergovi je ale někde uprostřed. Jejich sólová kytarová (ale také častá společná vystoupení) připomínají formou (ale částečně i obsahem) české folkové písničkáře moderní doby. Zároveň však v sobě spojují i prvky tradičního slovenského folkloru, jako například Geišbergova hra na dvě flétny nebo lidové motivy, ze kterých často oba čerpají inspiraci.

No i samotný Jánošíkovský zjev a obou umělců v spojení s akustickou hravostí a fantazií starých slovanských pohádek Boženy Němcové nebo Pavla Dobšinského, vás postupně začnou unášet do atmosféry Tatranské divočiny.

Nanymu však nejsou cizí ani aspekty moderní fantasy. Sám se také identifikuje jako zástupce žánru Fantasy Folk. Jako příklad může posloužit písnička věnovaná dračí královně Khaleesi z oblíbeného seriálu Game of Thrones. I když oficiálně nejsou členové společného hudebního seskupení, tihle dva mladí muži jsou blízcí přátele a na koncertech se spolu objevují celkem často. Spojuje je totiž přátelství a láska k hudbě, které dokážou na svých vystoupeních posluchačům dokonale odevzdat.

Přesvědčte se o tom sami ve čtvrtek 30. listopadu o 20:30 v Artbaru Druhý Pád. Lístky jsou stále k dispozici zde.

Autoři | Foto Folk Off

Štítky Brno, koncert, Jaromír Nohavica, kultura, František Nedvěd, Božena Němcová, Hra o trůny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Folk Off! Dva slovenští folkoví Jánošíci ve čtvrtek vyzvou Brno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.