Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnská opera Jsem kněžná bláznů představí život největší české literátky Boženy Němcové

Světlo operního světa zítra poprvé veřejně spatří komorní opera Jsem kněžna bláznů. Inscenace mapuje soukromý i tvůrčí život nejslavnější české spisovatelky Boženy Němcové. Libreto na základě její korespondence, básní Jaroslava Seiferta, Vladislava Vančury a Viktora Dyka sepsala dokumentaristka Olga Sommerová. Premiéra je naplánována na pátek 17. listopadu ve 20 hodin v Divadle Reduta.

V hlavní roli Boženy Němcové se představí mladá talentovaná pěvkyně Jarmila Balážová. Mluvenou roli jejího muže ztělesní herec Lukáš Rieger. „Přála bych si, aby opera byla inspirací pro pravdivý, svobodný a poctivý život nás všech. Aby upozornila na mnohdy velmi zjednodušený pohled na mimořádnou a složitou osobnost Boženy Němcové, která nám svou statečností, smyslem pro čest, duchovním rozhledem a nekompromisností může být dodnes příkladem.“ uvedla skladatelka Lenka Nota.

Kromě estetického rozměru má opera díky libretu dokumentaristky Olgy Sommerové, založeném na studiu pramenů a její korespondence, přesah i literárně-historický. „Božena je přítelkyní všech českých žen, které nerezignovaly na touhu po osobní i společenské svobodě. Je pro nás výzvou a zárukou, že lze zvednout hlavu navzdory zakořeněným předsudkům. Inspiruje nás k odvaze myslet a konat jinak, než se od nás žen od věků očekávalo, nacházet svou identitu a sebeúctu,“ uvedla slavná česká režisérka.

Opera Diversa tímto počinem rozšiřuje svůj repertoár od původně autorské tvorby dua Kyas-Drábek. Uskupení se snaží se vyhledávat nová či pozapomenutá díla a dosud nedoceněné autory. Jsem kněžna bláznů je zároveň prvním počinem z dramaturgického cyklu Žena v hlavní úloze.

Inscenace bude mít v Redutě premiéru na státní svátek v pátek 17. listopadu ve 20.00 a v sobotu 18. listopadu v 16.00. 

Autoři | Zdroj Opera Diversa

Štítky Božena Němcová, opera, Olga Sommerová, Jaroslav Seifert, Viktor Dyk, Vladislav Vančura, Divadlo Reduta, kníže, Jarmila Balážová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská opera Jsem kněžná bláznů představí život největší české literátky Boženy Němcové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.