Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Elán oslaví padesáté výročí velkolepou show. Jožo Ráž po turné ukončí kariéru

Velkolepé oslavy 50. let kapely Elán a její halové turné plánované na příští rok, budou mít zřejmě pro mnoho fanoušků i rozlučkovou atmosféru. Frontman kapely Jožo Ráž se totiž rozhodl, že po posledním koncertu výpravné šňůry v pražské O2 aréně 20. prosince 2018, skupinu opustí. Nevylučuje, že se jednou za čas s muzikanty někde výjimečně objeví, ale další turné nebo nahrávání zcela vylučuje. Brňáci se na Elány budou moci těšit 20. října příštího roku.

„Jsme si vědomi, že muzikanti dali podobná vyjádření v minulosti a pak se na přání fanoušků znovu vrátili ke koncertování. Tentokrát je pravdou, že po oslavách 50-ti let Elánu v roce 2018 se kapela zcela odmlčí. Co bude dál zatím nikdo neví. Ve vzduchu jsou i možnosti Elánu bez Joža. Zda tomu ale tak bude, je ještě ve hvězdách,“ vysvětluje Vladimír Moško z manažerské agentury Elánu MC production.

Jožo Ráž říká, že chce skončit na vrcholu slávy. A to je prý nyní. „Končím, protože chci. Tentokrát jsem rozhodnutý a nenechám se přemluvit. Nejsem unavený a publikum miluju, ale vím, že končím a hotovo. Seknout s kariérou je potřeba tehdy, kdy vás lidé žerou. Když je už nebudete zajímat, je pozdě,“ říká Jožo Ráž.

Poslední možností vidět kapelu na turné bude v rámci koncertní šňůry Elán 50 na podzim 2018. Do Brna dorazí slovenští matadoři 20. října 2018. Další naplánované koncerty v Ostravě, Hradci Králové, Bratislavě, Zvolenu, Košicích, Ústí nad Labem nebo Praze se prodávají tak rychle, že se kapela rozhodla přidat další dvě města – Trenčín a Žilinu, a jedná se i o možném open air v rámci turné. Vstupenky na brněnský koncert turné Elán 50 lze zakoupit exkluzivně v síti TicketLIVE.

A co bude dělat zbytek kapely po odchodu Ráže? „Skupina chce pokračovat, já ovšem už ne. Uvidíme, pro co se rozhodnou. Urazili jsme dlouhou cestu, ale já moc na minulost nevzpomínám. Prostě co bylo, bylo a je pryč. Žiju pro současnost. Hrajeme už devětačtyřicet let a musím říci, že Elán má momentálně pořád Elán. Za rok slavíme padesátiny, ke kterým chystáme řadu monstrkoncertů. A ty budou současně i rozloučením s naší činností. Tím prostě a jednoduše skončíme. Nebo skončím já," doplňuje Ráž.

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala čtrnáct studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací, za jejichž prodeje získala neuvěřitelných 25 platinových desek. Koncert Elánu na Letné si nenechalo ujít na 80 tisíc fanoušků, Slováci zároveň v roce 2007 vyprodali i slavnou Carnegie Hall v New Yorku. Pilířem kapely jsou Jožo Ráž (zpěv, baskytara), Jano Baláž (zpěv, kytara) a Vašo Patejdl (klávesy, zpěv), kteří společně skládají písně. V současnosti s nimi skupinu Elán tvoří Peter Farnbauer (kytara, zpěv), L'ubo Horňák (klávesy), Števo Bugala (bicí), Richard Šimurka (saxofon), Martin Haas (pozoun) a Samuel Šimek (trubka).

Autoři | Foto Facebook, Elán

Štítky turné, Jožo Ráž, hudební skupina, koncert, Elán, slavnost, kariéra, Václav Patejdl, Ján Baláž, Peter Farnbauer, Martin Haas, šňůra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elán oslaví padesáté výročí velkolepou show. Jožo Ráž po turné ukončí kariéru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.