Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Československý Výtěr v brněnské Hipstrstrasse

V nezávislé Galerii Off/Format, která vznikla na ulici Gorkého ještě dřív, než se jí začalo říkat Hipstrstrasse, začne ve čtvrtek druhý ročník Výtěru. Jde o příležitost k setkání komunit, které nemůžou jedna bez druhé existovat a přesto si k sobě tak obtížně hledají cestu - mezi teoretiky a umělci.

Název odkazuje na spojení výtvarníků a teoretiků, kterým dává příležitost se seznámit, stvořit pracovní týmy a realizovat společně výstavu. Zájem byl letos veliký a vzešlo z něj 11 přihlášených projektů. Odborná porota vybrala 4 vítězné a ve čtvrtek 9. listopadu v 18:00 je představí první vernisáž.

Kurátor Jan Gerych představí ve čtvrtek na výstavě White Cube Fight dva Slovenské umělce - Kristínu Kandrikovou a Viliama Slaminku. Kandriková je čerstvou absolventkou a v Brně vystavuje poprvé. Ve svých obrazech osvobozuje malbu nejen od rámů ale i plátna a odhaluje tak její světelně barevné kvality.  Slaminka si své jméno na scéně už našel taky díky komiksům a ilustracím např. v českém Forbesu a v Brně už se dříve představil. Typická je pro něj hravost a uplatnil ji i tentokrát.

S odkazem na proslavené galerijní uklízečky, které nevědomky zametly nebo smyly umělecká díla za  astronomické částky, dává návštěvníkům příležitost zasáhnout od podoby instalace až do její likvidace. Výstava vznikla exkluzivně pro tuto příležitost i prostor a důvtipně spojuje dvě výrazně odlišné umělecké polohy.

White Cube Fight vyzývá diváky k poměření sil od 9. do 26. listopadu, aby následně uvolnila galerii dalším třem projektům Výtěru 2017. 30. listopadu uvede Erik Vilím Andreu Uváčikovou a Martina Hreha, 21. prosince představí kurátorské duo Anna Königová a Šimon Kříž uměleckou dvojici Kei Ichikawa a Max Tref a poslední výstava v podání Martina Vaňka předvede 23. ledna Marka Tischlera.

Autoři | Foto VýTěr

Štítky výstava, Brno, Burningboy, Anna König, Forbes, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Československý Výtěr v brněnské Hipstrstrasse  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.