Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rezidentní parkování letos nebude. Město projekt odkládá na příští rok

Rezidentní parkování letos v Brně nebude, záměr se odkládá. Původně mělo parkování pro rezidenty začít platit letos na podzim v historickém centru Brna a postupně navázat dalšími etapami. Primátorův náměstek zodpovědný za dopravu Matěj Hollan (Žít Brno) doufá, že v centru začne platit příští rok. Důvodem posunu je dopracování projektu a diskuse s městskou části Brno-střed, ve které bude rezidentní parkování zavedeno nejdříve.

Brno rozděluje řidiče na tři skupiny, a to na rezidenty s trvalým pobytem, abonenty, kteří v místě podnikají, a návštěvníky, kteří nespadají ani do jedné z prvních dvou skupin. Historické centrum zahrnuje oblast ohraničenou ulicemi Husovou, Nádražní, Benešovou, Rooseveltovou, Joštovou a Moravským náměstím. „Původně avizovaný harmonogram se neukázal jako reálný, protože ke spuštění bylo potřeba dopracovat více věcí, například zadávací dokumentaci na informační systém včetně aplikace pro uživatele. Hlavně je nutné vydiskutovat s městskou části přesné parametry," uvedl Hollan.

Podle něj město čekalo i na odpověď z ministerstva dopravy ohledně žádosti o dotaci. Software a hardware měl stát 90 milionů korun a město žádalo ministerstvo o dotaci ve výši 85 procent.

Hollan věří, že pilotní systém rezidentního parkování v historickém jádru začne příští rok. „Konkrétní termíny budou jasné po vysoutěžení dodavatele informačního systému," dodal Hollan. Další lidé by se mohli dočkat rezidentního parkování na jaře roku 2019.

V roce 2018 budou komunální volby. Hollan se ale nebojí, že by projekt neměl po volbách pokračovat. „V zastupitelstvu v současné době nesedí žádná strana, která by nechtěla řešit parkování. Bez zavedení režimu rezidentního parkování to nejde. Příští vedení města už čeká jenom spuštění, vše bude jinak připraveno," uvedl náměstek.

V Brně je problém s parkováním řadu let. V širším centru se dotýká nejvíce řidičů, kteří dojíždějí do města z venkova za prací. Na sídlištích bývají často problémy se studenty, když k jednomu nájemnímu bytu připadá více aut. Rezidenti mají také problém parkovat v okolí vysokých škol, kde studenti auta odstavují. Obecně není dostatek míst na sídlištích.
  

Zdroj ČTK

Štítky parkování, Brno, projekt, Matěj Hollan, historické jádro města, Žít Brno, Brno-střed, Moravské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rezidentní parkování letos nebude. Město projekt odkládá na příští rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.