Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Šilingráku budete ode dneška potkávat hejno bronzových ptáků

Devět bronzových dravých ptáků přitahuje pozornost kolemjdoucích na Šilingrově náměstí. Jde o první prezentace sochařské tvorby Galerie Šilingrák, nového veřejného galerijního místa v Brně. Plastiky nekonkrétních dravých ptáků jsou dílem sochaře Michala Gabriela. Ptáci na Šilingráku přezimují.

Kovová vyvýšená platforma v souběhu Starobrněnské a Dominikánské ulice dá v pravidelných obměnách prostor prezentaci soudobé sochařské tvorby. Prostor nazvaný Galerie Šilingrák vznikl přičiněním městské části Brno-střed. Na Šilingrově náměstí tak budou vystavovat renomovaní umělci i začínající sochaři a studenti fakulty výtvarných umění. Sedmapadesátiletý Gabriel patří do skupiny těch dobře známých tvůrců. 

"Není to žádný konkrétní druh ptáka. Podle Michala je to něco mezi supem a orlem," uvedl v úterý podvečer při vernisáži kurátor výstavy Martin Dostál. Bronzové sochy na povrchu zdobí otisky ořechových skořápek, což je pro Gabriela typické.

Radnice brněnského centra počítá s různorodými reakcemi lidí. „Chceme místo oživit a zároveň ho dát k dispozici mladým umělcům. Koncept jistě vyvolá diskusi, a to je dobře. Pojďme se bavit o tom, co se nám líbí a co ne, všímejme si svého okolí, reagujme,“ prohlásil radní a zároveň jeden z autorů myšlenky vzniku této galerie Michal Doležel (Žít Brno).

Foto MMB | Zdroj ČTK, MMB

Štítky ptáci, Michal Gabriel, galerie, Brno, Martin Dostál, Michal Doležel, Brno-střed, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šilingráku budete ode dneška potkávat hejno bronzových ptáků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.