Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hamletem dnes začíná brněnský program shakespearovských slavností

Tragédií Hamlet dnes začíná brněnský program Letních shakespearovských slavností. Do 9. srpna se na hradu Špilberk vystřídá sedm inscenací, z toho tři premiérově.

Diváci mají letos možnost srovnání dvou nastudování Hamleta. Letní shakespearovské slavnosti v Brně dnes odstartuje premiéra inscenace Michala Vajdičky, který pro Hamleta získal herecké obsazení složené především z herců Dejvického divadla.  

Vedle hlavní role, kterou ztvární Jaroslav Plesl, se na jevišti objeví Hynek Čermák, Lenka Vlasáková nebo Ladislav Hampl. Druhé nastudování Hamleta v režii Janky Ryšánek Schmiedtové, které bylo poprvé uvedeno loni v Ostravě a Praze, mohou diváci navštívit 30. a 31. července. V hlavních rolích inscenace v produkci PaS de Theatre se představí Tomáš Savka, Miroslav Etzler a Pavlína Gajdošíková.

Trojlístek premiérových inscenací uzavírá Pocta Shakespearovi. Tento komponovaný večer, původně uspořádaný k loňskému Shakespearovu výročí, celý letošní program uzavře. Večer s humornými i vážnějšími dialogy a sonety přichystal Martin Hilský, který nejen všechna Shakespearova díla přeložil, ale večerem i sám provází. Na jeviště se po letech vrátí také Jan Tříska, kterého diváci budou moci vidět nejen v roli krále Leara.

Letošní ročník je rekordní co do počtu inscenací i jednotlivých představení. Premiéry doplní oblíbené komedie Mnoho povyku pro nic, Večer tříkrálový a stálice slavností Veselé paničky windsorské. Nabídku inscenací doplňuje repríza tragédie Othello.
  

Foto TIC Brno | Zdroj ČTK

Štítky slavnost, Hamlet, William Shakespeare, Špilberk, Lenka Vlasáková, Jaroslav Plesl, Hynek Čermák, Michal Vajdička, Ladislav Hampl, Tomáš Savka, Miroslav Etzler, Dejvické divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hamletem dnes začíná brněnský program shakespearovských slavností  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.