Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Brno dobrý. Festival UPROSTŘED bude bavit a překvapovat po celé léto

Ode dneška začíná první ročník multižánrového festivalu UPROSTŘED.  Během následujících letních měsíců se každý den v ulicích, na náměstích i v zapadlých koutech centra Brna představí lidem to nejzajímavější z brněnské nezřizované kultury. Festival neformálně odstartoval již minulý týden, kdy se díky němu na náměstí Svobody objevila veřejná lehátka a koktejlový bar.

„Festival si klade za cíl nemalé věci – objevit nová místa na kulturní mapě Brně a poskytnout tvůrčí prostor lidem z brněnské nezřizované kultury, čímž se zpřehlední,“ uvedl radní městské části Brno--střed pro kulturu, sport a turismus David Butula, který je zároveň tvůrcem myšlenky netradičního festivalu západoevropského ražení.

Od druhé půlky června do konce léta v centru městské části Brno-střed nebudou muset lidé za kulturou nikam chodit - koncerty, DJ sety, workshopy, happeningy a divadelní představení přijdou za nimi. Setkají se s nimi na místech, kde by to mnohdy nikoho ani nenapadlo a to ve chvílích, kdy to budou nejvíc potřebovat - po skončení pracovního dne až do hodiny nočního klidu. Myslí se ovšem i na prázdninový odpočinek. K tomu účelu vznikla na náměstí Svobody  relax zóna Na Brno dobrý uvádí s lehátky, slunečníky a palmami.

„Do festivalu se díky koprodukci s příspěvkovou organizací Brna-středu KVS „U Tří kohoutů“ zapojí ty nejvýraznější instituce či podniky nezřizované kultury z Brna-středu, tedy prakticky vše, co nespadá pod příspěvkové organizace města Brna,“ vysvětluje ředitel KVSky Tomáš Pavčík.

Festivalu se tak kromě jiných zúčastní například Buranteatr, Federace Moravského Longboardu, BAJKAZYL BRNO, Vibe club, FLÉDA, Bastl Instruments, Kabinet Múz, Swing wings, Café biograf, a mnoho dalších hudebních klubů, spolků nebo divadel. Kromě nich se lidem představí i zahraniční koncept snídaní Permanent breakfast či workshop pro maminky, jak doma skvěle ostříhat své dítě. A to vše na brněnských ulicích.

„UPROSTŘED bude nejen o kultuře, ale hlavně o setkávání, o propojování různých lidí bez ohledu na věk nebo kulturní vkus. Chceme, aby Brno v létě neumřelo, protože se všichni vytratí na dovolené a na chaty. Naopak chceme, aby to v Brně žilo každý den a to i na těch nejatypičtějších místech,“ vysvětluje myšlenku festivalu starosta Martin Landa.

Aktuální program lidé naleznou na webových stránkách a na facebookovém profilu festivalu. Nebo se s ním zkrátka náhodně potkají v ulicích města. „Festival je totiž o překvapení, o náhodě, o náhlém popudu - program se může rozvíjet každý den. Jedním z cílů je totiž i nejen propojování subjektů, které tvoří umění na profesionální úrovni, mezi sebou, ale i s městskou částí,“ dodává Butula.


PROGRAM ČERVEN

19. 6.    ZAHAJOVACÍ DEN FESTIVALU

15:00    TAJEMNÝ HIMALÁJ UVÁDÍ: Setkání s Indií
Indická show – Spandan, 25 indických tanečnic a exotičtí hudebníci, Bollywood dance - Om Dance Academy, Rasa Bihari Davi, Dilu, degustace exotické kuchyně Indie a další (Moravské náměstí)

16:00    BAJKAZYL BRNO UVÁDÍ: Cyklo workshop
stojan a emergency box, opravy drobných defektů, konzultace, cyklogrill, DJ´s, Škopek kára, cyklo gastro (Františkánská ul./Římské náměstí)

18:00    FEDERACE MORAVSKÉHO LONGBOARDINGU UVÁDÍ:  Brno na longboardu?!
Výuka jízdy na longboardu pod vedením zkušených instruktorů, soutěže, Longboard Brno Crew, výstava závodního vybavení na downhill skateboarding, Longshop, večerní projekce českých i zahraničních longboard videí, celodenní hudební doprovod, Beer mobil (prostranství před Janáčkovým divadlem)

19:00     CAFÉ BIOGRAF UVÁDÍ: Swingová tančírna na Petrově 
lekce pro začátečníky od taneční školy Swing Wings, volný tanec, DJ (altán Denisovy sady)

23. 6. 

VIBE CLUB UVÁDÍ: Good Vibes Only
Showcase residentních DJs a slovenského projektu Red Meat Therapy, house & techno & minimal music,  video mapping,  světelná instalace, Djs – Jane Miltz, Andrew Daren, Red Meat Therapy (SK) (prostranství před Janáčkovým divadlem)

27.6. 

CAFÉ BIOGRAF UVÁDÍ: Rock'n'rollová tančírna na Petrově

19:00 minilekce pro začátečníky, volný tanec, Dj BobCat , lektoři Real Gone týmu (altán Denisovy sady)

Tisková zpráva | Foto Martin Šeda

Štítky Brno, kultura, festival, léto, kino, městská část, Brno-střed, Janáčkovo divadlo, Indie, Martin Landa, Bollywood, Brněnský Petrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brno dobrý. Festival UPROSTŘED bude bavit  a překvapovat po celé léto  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.