Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na folklorní festival do Strážnice přijede letos sto čtyřicet domácích souborů

Moravský folklor i lidovou kulturu zemí jako Ghana nebo Turecko představí 72. ročník mezinárodního festivalu ve Strážnici. Největší folklorní přehlídky v Česku se tentokrát zúčastní 140 domácích souborů a skupin a také hosté z Turecka, Ghany, Velké Británie, Rakouska, Chorvatska, Rumunska, Bulharska a Slovenska. 

Festival potrvá od 22. do 25. června. Programovou skladbu letos tvoří 35 pořadů. Vystoupí při nich 2700 účinkujících z České republiky a 300 ze zahraničí.

Ve Strážnici chtějí letos představit například významné primáše cimbálové muziky. „Budeme se zabývat tím, jakým způsobem ovlivnili poválečný rozkvět cimbálové muziky, jak na ně další kapely navazují," uvedl prezident festivalu Martin Šimša. Festival připomene i tvorbu zesnulého Jaromíra Nečase, který působil v Českém rozhlase a upravoval pro rádio lidové písně.

Ze zahraničí přijedou hlavně soubory zaměřené na dudáckou tradici, pozvané jsou z Bulharska, ze Slovenska, z Rumunska nebo Velké Británie. V jednání je i Francie. Doplní je bubeníci z Ghany. Českou republiku bude zastupovat čtyřicetičlenný ansámbl dudáků z Jičína.

Součástí programu je také řada dalších folklorních akcí. Jeden z programů představí zvyky související se svatbou v okolí Veselí nad Moravou. Chystá se také soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku.

Strážnická přehlídka patří k nejstarším folklorním festivalům v Evropě. Loni do Strážnice přijelo přes horké počasí víc než 25.000 návštěvníků.

Zdroj: ČTK

Štítky festival, Strážnice, Ghana, Turecko, Česko, Velká Británie, Bulharsko, Rumunsko, Slovensko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na folklorní festival do Strážnice přijede letos sto čtyřicet domácích souborů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.