Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studentské ProFIdivadlo převedlo na divadelní prkna román Katyně. Vynikající, chválil spisovatel Pavel Kohout

ProFIdivadlo při Fakultě informatiky Masarykovy univerzity uvedlo při dvacátém výročí založení souboru minulý týden v premiéře představení Katyně. Hra je založena na románu Pavla Kohouta a při uvedení se setkala s mimořádným ohlasem. Sám spisovatel byl na premiéře přítomen, hru prohlásil za špičkovou. Repríza a derniéra je na programu dnes. Vstup na všechny je zdarma.

Původní vícevrstevný a mnohovýznamový román Katyně je v podání studentů představen v dosud neviděné, upřímně šťavnaté formě. Děj se odehrává na střední odborné katovské škole zakončené maturitou, v hlavní roli se sladkou studentkou Lízinkou, jež aspiruje na první diplomovanou katyni na světě. Vtip, recese a morbidita dávkovány ve velkém.

„Převedl jsem do jevištní podoby na pětadvacet románů, ale svoji Katyni jsem si jako divadlo představit nedovedl. Až vy jste mě přesvědčili, že to jde. Tak ji rovněž upravím pro jeviště a věnuji právě vašemu ProFIdivadlu,“ sdělil podle zpravodajského portálu online.muni.cz po premiéře spokojený Pavel Kohout studentům.

Studenti ProFIdivadla vedeni zkušenými pedagogy přitom hru studují celý jarní semestr. Pouhý semestr, nutno říci! Kromě talentovaných herců se na představeních podílí široký organizační tým. Studenti pracují na kostýmech a rekvizitách, starají se o osvětlení každé scény, komunikují s médii, připravují grafické podklady nebo nahrávají nezapomenutelný hudební doprovod.

Herecký ansámbl čítá 31 herců, organizační tým pak neuvěřitelných 52 lidí. Při pohledu na kvalitu představení je až těžko uvěřit, že tohle, a ještě mnoho dalšího studenti zvládnou pouze během jediného semestru.

Premiéra se uskutečnila na Fakultě informatiky minulý čtvrtek. Repríza a derniéra je na programu dnes v Univerzitním kině Scala, od 17:00 a 19:30. Návštěvníci ve Scale si mohou lístky rezervovat předem na stránkách představení www.katyne.cz.

Štítky román, kat, Pavel Kohout, představení, Fakulta informatiky Masarykovy univerzity, Scala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentské ProFIdivadlo převedlo na divadelní prkna román Katyně. Vynikající, chválil spisovatel Pavel Kohout  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.