Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ondráš udivoval Japonsko, vystoupil tam čtyřiadvacetkrát

Vojenský umělecký soubor Ondráš v únoru a březnu absolvoval turné po Japonsku. Po dobu šesti týdnů tanečníci a orchestr vystupovali na různých místech země 24krát. Ondráš Japoncům předvedl ukázky českého i moravského folkloru.

 

Soubor dorazil do Tokia 7. února, odkud turné pokračovalo na jih až do Fukuoky. Nejseverněji pak Ondráš vystupoval v Sendai. „Na jednom místě jsme strávili nejdéle tři noci," uvedla mluvčí souboru Anna Burianová. Do Brna se umělci vrátili minulý týden.

V Japonsku soubor vystupoval se dvěma programy, jejichž přípravy trvaly rok a půl. „Měli jsme připravených pět tanců z Čech, mezi nimi Holubičku nebo Mateníky," uvedl vedoucí taneční složky Jan Kysučan. Z moravského regionu pak představili písně a tance z Kopanic, Valašska nebo Uherskohradišťska. Nechyběly ani tance z Lašska a Trenčínska.

Podobná turné Ondráš absolvoval už v letech 2002 a 2008. Letos, stejně jako v předešlých letech, soubor přijal pozvání od japonského manažera, který se na podobná turné specializuje. „Podpořilo nás také ministerstvo obrany," uvedla Burianová.

Tanečníci český a moravský folklor prezentovali také na workshopech, které pro japonské zájemce vedli. „Potkali jsme se tak s Japonci, kteří se věnují našim lidovým tancům," řekla Burianová.

Vojenský umělecký soubor Ondráš je těleso sestávající z profesionálních i amatérských tanečníků a hudebníků. V současné době se připravuje na letní sezonu. V Brně vystoupí třeba v červnu na folklorních večerech F-scéna.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Japonsko, turné, tanec, Brno, Tokio, Česko, Fukuoka, Sendai, Valašsko, folklór, okres Uherské Hradiště, Kopanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondráš udivoval Japonsko, vystoupil tam čtyřiadvacetkrát  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.