Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cocotte, Prago, Hentai, Řezník. 'Pražskej teplárenskej sjezd' obrátí Flédu naruby

Fléda zažije 30. března bizarní koncertní kombinaci. Na společné turné Pražskej teplárenskej potvrdí svůj úspěšný comeback Cocotte Minute, Prago Union představí album Smrt žije a Hentai Corporation upevní svou pozici jedné z nejkontroverznějších kapel na scéně. Přivede si navíc bouřlivého hosta, rappera Řezníka.

Line-up Pražského teplárenského sjezdu se svou různorodostí podobá spíš programu festivalu než jedinému koncertnímu večeru. „To byl nápad Martina Zellera z Cocotte Minute, šlo to úplně kolem nás. Jednou nám řekl, že se rozhodl sestavit bizarní turné a my a Prago Union jsme se mu do něho hodili,“ říká Radek Škarohlíd ze skupiny Hentai Corporation v rozhovoru pro hudební magazín Czech Blade a dodává: „Turné je koncipováno tak, že budeme lidem nabízet to, co nezažijou na akcích s elektronikou. Elektronická hudba umí být zabijácká a agresivní, ale pokud něco postrádá, potom jsou to krev a pot. A ty my na turné lidem dáme.“ Turné zahrnuje 11 koncertů, z nichž jediný v Jihomoravském kraji bude v Brně. „Nikdy jsme nic podobného neabsolvovali, tak věříme klukům, že to fakt bude jízda,” vyjádřili se k turné Prago Union.

Cocotte Minute jsou díky charakteristicky syrovému soundu, charismatickému hlasu Martina Zellera a drsně nekompromisním textům v rámci české crossoverové scény absolutně nezaměnitelní. Po úspěšném comebacku s videoalbem Rituál, kmen a srdce a kmen! (2015) zažívá kapela (založená v roce 2002) zcela novou etapu své existence. Deska vzniklá díky podpoře na crowdfundingovém portálu HitHit byla natočena živě na jediný pokus během koncertu v tovární hale u pivovaru Berounský medvěd. Ve výroční posluchačské anketě Žebřík (2015) získala nominaci na album roku. „Tím, že zvuk našeho alba je syrový a podobný tomu, jaký jsme měli v počátečních letech, chceme říct, že ke své práci nepotřebujeme nic složitého, ani velkou produkci. Jsme přímočará rokenrolová parta. Přitom ale už myslíme na příští desku a jednáme o ní s nejmenovaným nizozemským producentem,“ naznačil budoucnost kapely její frontman Martin Zeller v rozhovoru s Jaroslavem Špulákem pro deník Právo.

Kmenovou sestavu Prago Union tvoří jeden z nejvýraznějších textařů své generace Kato, který skládá, sampluje, rapuje a píše texty. Sestavu doplňuje scratchující DJ Maro. V roce 2016 vydali deváté dlouhohrající album Smrt žije (2016) natočené ve vlastním studiu Strojovna. Oceňované civilní básnictví pražského „zevla, co si jede rým“ a „stylem slonim roni serotonin“ znovu ožívá ve všech nových textech. Jádrem alba je nenápadný příběh rámovaný skladbami Smrt žije, Stínohra a Vzhůru Dnem, leitmotivem desky je smrt.

Hudební barevnosti alba pomáhají magické bubny a jazzové samply, stejně jako hosté LA4, M C Gey a Rest. Na desce se mihl i pianista Jirka Vidasov a členové Champion Sound (doprovodné formace živých vystoupení Prago Union). Kromě radosti svých fanoušků sklízí dvojice pravidelně respekt i z řad kritiků. Je dvojnásobným držitelem ceny Anděl za Album roku v kategorii Hip-hop & R’n’B a novinka Smrt žije byla stejně jako předchozí album Vážná Hudba nominována na prestižní cenu hudebních kritiků Apollo 2016.

Divoká pražská pětka Hentai Corporation známá zběsilostí svých živých vystoupení, nápaditými instrumentálními linkami a gillanovským vokálem Radka Škarohlída na Flédě představí materiál z chystané desky. Začátkem roku 2016 přišla s animovaným klipem Tragedy Of Uncle Hitler, který pohnul stojatými vodami internetu a vyvolal tak silné reakce mravokárců, že musel být stáhnut z YouTube.

Na podzim 2016 vypustila nový videoklip Až ti řeknu, jenž je cover verzí písně Davida Kollera nahranou v rámci projektu David Koller & Friends. Seriózní hororovou podívanou natočil Jarek Plouhar, který má na svědomí i kontroverzní bobří videoklip Equilibristic Brides (2013), jenž měl rovněž problémy s cenzurou. To, že kapela nikdy nemá daleko k provokaci, dokazuje i výběrem zvláštního hosta, horrorcorového rappera Řezníka, který je v současnosti snad nejkontroverznějším umělcem na české hudební scéně.

Soutěž o vstup na Pražskej teplárenskej sjezd

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Tisková zpráva

Štítky Fléda, Martin Pohl, hudební skupina, Prago Union, smrt, turné, Hentai Corporation, Cocotte Minute, David Koller, Pražská teplárenská, Adolf Hitler, Blade

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cocotte, Prago, Hentai, Řezník. 'Pražskej teplárenskej sjezd' obrátí Flédu naruby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.