Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

JAMU slaví 70 let, Leoš Janáček je stále zdrojem inspirace

Janáčkova akademie múzických umění oslaví 70. výročí své existence. V Divadle na Orlí společně zasednou umělecké rady a akademické senáty se správní radou a čestnými doktory. Vystoupí klavírní virtuózové Igor Ardašev a Jan Jiraský a herec František Derfler. V pátek začne také výstava o historii školy a absolventech.

Akademie vznikla na základě vládního zákona ze září 1947, výuka začala následující měsíc. První profesorský sbor čítal 14 mužů, z nichž někteří se ještě znali s Leošem Janáčkem, případně byli jeho žáky. Školu ze začátku navštěvovalo 23 studentů.

Z archivní knihy evidující státní zkoušky vyplývá, že prvními absolventy se na začátku 50. let stali třeba herci Eduard Cupák a Josef Karlík, herečky Květa Fialová a Blanka Bohdanová nebo první primárius Janáčkova kvarteta Jiří Trávníček.

V nadcházejících dvou letech seznam rozšířili herci Vladimír Menšík a Lubomír Kostelka, režisér Alois Hajda nebo skladatel Alois Piňos a varhanice Alena Štěpánková-Veselá, která po roce 1989 stanula v čele akademie.

K poslednímu dni roku 2016 na hudební fakultě řádně studovalo 368 lidí, na divadelní fakultě bylo 352 studentů. Škola nyní sídlí v šesti budovách ve středu města. Kromě výchovy umělců k tvorbě se škola věnuje také vědě a výzkumu, komunikaci se zahraničím nebo vlastní ediční činnosti.

Dveře do zahraničí stále pomáhá otevírat jméno Leoše Janáčka, zároveň představuje vzor k následování. „Stále se lze inspirovat jeho vztahem k umění a hudbě, jeho zaníceností a až urputností při prosazování nejen svých tvůrčích myšlenek, ale i svých pedagogických záměrů a představ o charakteru uměleckého školství," uvedl rektor Ivo Medek.

Zdroj: ČTK

Štítky Leoš Janáček, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, herec, Igor Ardašev, František Derfler, Jan Jiraský, Eduard Cupák, Josef Karlík, Květa Fialová, Blanka Bohdanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

JAMU slaví 70 let, Leoš Janáček je stále zdrojem inspirace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.