Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nový koncertní sál navrhnou světové špičky v oblasti akustiky, jejich díla jsou skvostná

Dva mezinárodní týmy se utkají o možnost projektovat Janáčkovo kulturní centrum, nový koncertní sál v centru Brna, jež by měl stát do roku 2020. V týmech jsou světová esa v oblasti akustiky, zkušenosti mají z desítek podobných staveb. Kvalifikačního kola se zúčastnily čtyři týmy, do soutěžního kola se dostaly dva.

 „Jsem rád, že v rámci výstavby nového sálu se nám daří stále více se přiblížit okamžiku, kdy ve Veselé ulici bude stát nový hudební stánek špičkových parametrů. Dnes skončilo kvalifikační kolo na projektanta, který by měl vdechovat novému sálu duši. Velmi mě těší, že se do této soutěže přihlásily společnosti, které patří ke světové špičce a my tak budeme mít z čeho vybírat,“ okomentoval přihlášky do kvalifikačního kola brněnský primátor Petr Vokřál.

Nagata: Katowice

Vítězný tým ve složení akustik, architekt a projektant navrhne vnitřní dispozice budovy, včetně koncertního sálu.To, že týmy budou převážně zahraniční, není žádné překvapení. V České republice totiž není mnoho osob, které mají zkušenosti se stavbou sálu pro symfonickou hudbu s kapacitou nad 1000 osob. Podobný specifický prostor tu nevznikl více než sto let.

Nagata: Paříž

Město proto v podmínkách soutěže požadovalo, aby se každý tým jako celek prokázal realizací nejméně tří sálů pro symfonickou hudbu s potřebnou kapacitou a přirozenou akustikou, délkou praxe nebo zkušeností se stavbami podobného objemu v památkové zóně. „Snad není moc troufalé, když řeknu, že nyní už nemůžeme vybrat špatně. Akustik je klíčová osoba celého týmu a nikdo lepší se nám opravdu přihlásit nemohl. Zároveň doufám, že tato světová esa, která jsme k nám přilákali, budou určitým závazkem, abychom projekt skutečně dokončili,“ uvedl náměstek brněnského primátora Matěj Hollan.

Nagata: Shanghai

Společnost Nagata Acoustic v čele s Yasuhisu Toyotou navrhla od roku 1971 bezmála šest desítek koncertních sálů po celém světě. V kvalifikačním kole se prokázala nejnovější realizací z Paříže, Šanghaje a polských Katovic. Je známá také díky nedávno otevřené budově Labské filharmonie v Hamburku. Druhým členem týmu je architekt Tomasz Konior, který se společností Nagata navrhl zmíněný sál v Katowicích. Trojici doplňuje brněnský architekt Petr Hrůša se svým studiem jakožto subjekt zajišťující autorizace a kvalifikace, které vyžaduje český právní řád.

Koncertní hala společnosti Arup v Luzernu

Jádrem druhého uskupení je americká společnost Ove Arup Partner (známá pod dřívějším názvem Artec) v čele s Taeto Nakajimou. I tato společnost má na svém kontě desítky koncertních sálů po celém světě. V soutěži se prokázala mimo sálem v polské Wroclavi, dánském Aalborg, kanadském Quebecu či velmi oceňovaný ve švýcarském Luzernu. Tuto společnost doplňuje v týmu brněnská architektonická a projekční kancelář ArchDesign.

V čele kvalifikační komise stanul brněnský městský architekt Michal Sedláček. Shodou okolností jeden z mála odborníků v České republice, který se podílel na návrhu koncertního sálu požadovaných parametrů. Sedláček pracoval v týmu Franka Gehryho na projektu a výstavbě Walt Disney Concert Hall v Los Angeles. „Byla to pro mě obrovská zkušenost, jsem proto velmi rád, že ji nyní mohu zužitkovat v rodném Brně,“ konstatoval Sedláček.

V soutěžním kole dodá zadavatel veškerou dosavadní dokumentaci k projektu a na jejím základě obdrží od uchazečů cenové nabídky na zhotovení dokumentace pro stavební povolení a projektovou dokumentaci pro provedení stavby. 

První etapa stavby Janáčkova kulturního centra, jež spočívá ve stavbě podzemního parkoviště, by měla skončit na přelomu letošního a příštího roku. Na ni by měla plynule navázat etapa druhá, tedy horní část stavby. Její dokončení se předpokládá v roce 2020.

Zdroj: Sál pro Brno

Foto: Kancelář architekta města Brna, Arup.com (bílý nápis), Nagata.co.jp (šedý nápis)

Martin Šeda

Štítky koncertní síň, akustika, Brno, Janáčkovo kulturní centrum, architekt, Michal Sedláček, Česko, Petr Vokřál, Frank Gehry, Walt Disney

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový koncertní sál navrhnou světové špičky v oblasti akustiky, jejich díla jsou skvostná  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.