Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Transsexuální herečka Lucie Brychtová dnes poprvé na českém jevišti přiblíží svůj osud

Životní příběh transsexuální herečky Lucie Brychtové v jejím vlastním podání je tématem inscenace Jsem žena, kterou 18. ledna poprvé zhlédne v Buranteatru brněnské publikum. Podle produkčního Martina Hýbnera jde o první inscenaci ve střední Evropě, kde transsexuální herečka takto odhaluje lidem svůj osud.

Lucie Brychtová se narodila jako muž s křestním jménem Petr. Vystudovala herectví, kterému se také věnovala. V 35 letech se odhodlala k razantnímu kroku - změně pohlaví, a stala se tak ženou, kterou se cítila od počátku svého života.

Tragikomické představení přibližuje řadu humorných momentů z osobního i profesního života. "Na počátku představení mají někteří diváci vytřeštěné oči. Během hodiny a půl se ale nechají příběhem unést. Po skončení představení diváci mnohdy zůstávají sedět na místech a debatují se mnou," řekla ČTK Brychtová. Inscenace je pro diváky podle ní atraktivní hlavně svou autentičností.

Nápad popsat hereččin životní příběh vzešel od Václava Púčika, který ho později zrežíroval. Představení mělo premiéru loni v říjnu v bratislavském klubu Red Cat Cabaret, v Česku se dosud nehrálo. Vedle Brychtové se v Brně na jevišti Buranteatru představí slovenští herci Heidi Šinková, Miroslav Málek a Adam Kerďo. Hrát budou v češtině.

Brychtová v minulosti ztvárnila například roli Filipa po boku Lucie Vondráčkové v pražském nastudování muzikálu Starci na chmelu. Ještě jako muž působila také v Městském divadle v Brně, které je také jejím rodištěm. Inscenaci chtějí protagonisté představit i v Praze. Termín však zatím není známý. 

Zdroj: ČTK
 

Štítky herec, Lucie Brychtová, představení, Buranteatr, střední Evropa, Lucie Vondráčková, Miroslav Málek, Městské divadlo Brno, Česko, Starci na chmelu, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Transsexuální herečka Lucie Brychtová dnes poprvé na českém jevišti přiblíží svůj osud  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.