Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

TIPY NA TÝDEN: Lampionový průvod, oslavy sedmnáctého listopadu, festival čokolády a Mňága

Po pohodové svatomartinské atmosféře nastává čas ohlédnutí do minulosti. Jsou události, na které by se nemělo zapomínat. Patří k nim i 17. listopad. Ten nám připomíná období od 28. října do 17. listopadu roku 1939, během kterého byli gestapem pozatýkáni studenti a někteří, včetně Jana Opletala, i zemřeli.

Tyto události připomíná 17. listopadu již tradiční lampionový průvod ulicemi Brna, který začíná na Moravském náměstí a končí zpěvem hymny na Kraví hoře. Během zastávek při průvodu se zavzpomíná na události roku 1939 i následujících let a zapálí se svíčky na památku obětem nacismu. Pokud nemáte vlastní lampion, je možné si ho vyrobit na workshopu. Tento studentský svátek neopomenula ani Masarykova univerzita, během 16. a 17. listopadu je připraven program, který zahrnuje debatu na téma Jak vyléčit fanatika a promítání dokumentu Mustang.

17. listopadu také můžete navštívit Brněnskou káznici na Cejlu. Její historie sahá až do závěrz 18. století, ale je již méně známé, že v průběhu 20. století zde docházelo k popravám politických odpůrců nacismu a komunismu. Den boje za svobodu a demokracii připomene historii objektu a uctí památku obou totalit.

Je dobré zavzpomínat a připomenout si špatné věci, aby se znova neopakovaly. Aby chmurná nálada netrvala celý víkend, dopřejte si kvalitní čokoládu, která je lékem na špatnou náladu. A na Čokoládovém festivalu najdete jen ten nejlepší výběr z čokolád a cukrovinek. Pokud jste milovníci čokolády, mezi 18. a 20. listopadem nesmíte opomenout návštěvu FoodParku na Hybešově.

Náladu rozptýlí i kapela Mňága a Žďorp, která vystoupí 16. listopadu v Sonocentru. Ansámbl z Valašského Meziříčí,se proslavil především skladbou Hodinový hotel, ale jejich další písničky také rozhodně stojí za poslechnutí. I název kapely má stejný původ – slova totiž pochází ze slezského dialektu.

Aneta Krikelová

Štítky čokoláda, lampion, Mňága a Žďorp, festival, Jan Opletal, slavnost, Masarykova univerzita, Brno, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Kraví hora, Moravské náměstí, North American A-36 Apache

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA TÝDEN: Lampionový průvod, oslavy sedmnáctého listopadu, festival čokolády a Mňága  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.