Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Expozice nové hudby nabídne Prostor poslechu

Symfonické a komorní koncerty, recitály, improvizace i večírky nabídne 29. ročník Expozice nové hudby . Festival pořádá od 19. do 23. října Filharmonie Brno. Akci odstartuje program věnovaný americkému umělci Benu Pattersonovi.

Americký performer, hudebník a výtvarník Patterson patřil k průkopníkům hnutí Fluxus. Zemřel letos v červnu, bylo mu 82 let. V Brně osobně přednášel a vystupoval v roce 2014, kdy jeho přátelé u příležitosti umělcových kulatých narozenin vypustili 80 holubů.

Zájemci si nejprve prohlédnou výstavu v Domě umění, jejímž prostřednictvím vzdávají Pattersonovi poctu jeho kolegové z celého světa. Poté v kulturním prostoru Praha zazní Pattersonovy Variace pro kontrabas a Pavana pro flétny.

Expozice nové hudby potrvá do 23. října. Stejně jako v minulosti představí soudobou tvorbu českých i zahraničních umělců. Podle ředitelky pořádající Filharmonie Brno Marie Kučerové je přehlídka vždy dobrodružným krokem do neznáma a posouvá hranice orchestru všemi směry.

Letošní ročník má téma Prostor poslechu. Podle dramaturga Viktora Pantůčka je program tentokrát poměrně puritánský. "Nenabízíme mimohudební obsahy, nezvyklá místa, neobvyklé formy, ale jenom hudbu, partituru a jejího ideálního interpreta. Nabízíme možnost poslechu současné autonomní hudby," řekl Pantůček.

Celkem přehlídku tvoří 13 akcí - symfonický koncert, komorní koncerty, sólové recitály i večírky. Festivalovou permanentku lze zakoupit za 560 korun, pro studenty, seniory a abonenty za 392 korun.

Zdroj: MMB, ČTK
 

Štítky hudba, koncert, Benjamin Patterson, Brno, Fluxus, Dům umění, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expozice nové hudby nabídne Prostor poslechu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.