Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTOGALERIE: Nejlepším snímkem Brněnské šestnáctky je německý Teriér

Porotci filmového festivalu Brněnská šestnáctka ocenili v sobotu jako nejlepší snímek Teriér. Jde o hluboké drama od německého režiséra Ozana Mermera, který využil psy a kočky jako symboly lidských vztahů, uvedl v tiskové zprávě mluvčí festivalu Kristina Ketmanová. Během čtyř dnů 57. ročníku festivalu mohli lidé, kterých přišlo 1500, zhlédnout 100 krátkých filmů.

Soutěžních snímků bylo 39 z 22 zemi od amatérů, studentů filmových škol i nezávislých tvůrců z Evropy, Ameriky či Asie. "Vítězný film zaujal působivými hereckými výkony beze slov a ukazuje zjitřené emoce," řekl předseda poroty Aner Preminger.

Šestnáctka je ve filmařské profesní hantýrce výraz pro filmový formát o šířce 16 milimetrů. V minulosti představoval vrcholný formát amatérské kinematografie. Brněnská přehlídka je svému názvu věrná i v době, kdy mnoho nezávislých autorů vůbec nepoužívá filmový pás a jejich snímky vznikají plně digitální cestou.

Kromě soutěžních projekcí nabídl festival také další filmové zážitky a doprovodný program v podobě besed a výstav. Pořadatelům se podařilo získat pro festival amerického spisovatele Chucka Palahniuka, který je na návštěvě Česka. V Brně měl autorské čtení.

Brněnská šestnáctka je určena amatérům, nezávislým tvůrcům i posluchačům filmových škol. Přihlašují krátkometrážní, maximálně třicetiminutové filmy, které nevznikly na komerční bázi. V soutěži byli hrané i animované snímky, dramata, hravé komedie, horory i muzikál.

Zdroj: ČTK

Foto: Tomáš Hrivňákfacebook.com/tomashrivnakphotography

Fotostřípky 57. ročníku Brněnské 16

Neděle, 16. října 2016, 16:13

Fotostřípky 57. ročníku Brněnské 16
Fotostřípky 57. ročníku Brněnské 16

Štítky festival, Aner Preminger, krátký film, filmový festival, Evropa, Asie, Amerika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Nejlepším snímkem Brněnské šestnáctky je německý Teriér  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.