Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

RECENZE: Atentát na Heydricha se povedl. Stejně tak i jeho nejnovější filmové ztvárnění

Myslím, že každý Čech, pokud nežije zahrabaný někde pod kamenem, už dávno slyšel o snímku Anthropoid britského režiséra Seana Ellise (Střepy v hlavě, Metro Manila) na motivy skutečných událostí, jež se staly za druhé světové války a zásadně ovlivnily jak české, tak světové dějiny.

Čechů se snímek osobně dotýká. Je tedy přirozené, že už od jeho ohlášení provázela ze strany našinců natáčení značná skepse. Jozef Gabčík i Jan Kubiš jsou, i přes své temnější stránky, které mimochodem film vesele ignoruje, hrdiny a obava, aby se z filmu nestala nabubřelá opulentní limonáda, byla velká. A oprávněná. Obsazení Cilliana Murphyho (Sunshine) a především pak Jamieho Dornana (50 odstínů šedi) do dvou hlavních rolí se stala takovou pomyslnou třešnička na dortu nedůvěry.

Za sebe po prvním zhlédnutí však můžu říct: veškeré obavy byly (téměř) zbytečné. Anthropoid se víc než uspokojivě snaží jít na ruku nejen světovému, ale právě (a hlavně) českému divákovi. Natáčelo se výhradně v Praze. Do vedlejších rolí byla obsazena naprosto výtečná Aňa Geislerová, která si i na malém prostoru, jež ji tvůrci poskytli, dokáže vyrovnat svým hollywoodským kolegům spolu se zcela přirozenou Alenou Mihulovou, které tu starostlivou mámu prostě bezezbytku věříte. S historickými událostmi je také, v rámci filmové licence, zacházeno vcelku věrohodně. (Až na upravený Kubišův odchod na věčnost. Ten pár historiků určitě naštve.)

Naprosto s přehledem se se pak daří na diváka přenést atmosféru válečné Prahy a strachu z Němců a Heydricha, který se drží nad městem jako mlha. Přeneseně i doslova. Snímek stál pouhých devět miliónů dolarů a bylo vidět, že štáb vytěžil rozpočet do posledního centu.

I na tomto v celku bílém mráčku se ale najde pár šedivých míst. Film trvá dvě hodiny a od půlky se dost vleče. Naštěstí pak přijde samotný atentát a finále, které diváka opět vtrhne do víru dění. Osobně mám problém s herectvím Jamieho Dornana. On se nepochybně snaží, všichni kolem ho však přehrávají s přehledem o několik tříd. Především mě štval jeho stále stejný, neměnný, tupý výraz ve tváři; jakoby se mu režisér bál říct, aby semtam do výrazu přidal alespoň náznak emocí.

Vtipnou věcí je samozřejmě angličtina s českým přízvukem. Na place byl prý přítomný kouč, který hercům dával pokyny, jak správně vyslovovat. Přesto je z herců cítit, že jim výslovnost dělá potíže. Každý má tak přízvuk trochu jinak silný a působí to rušivě. Obzvlášť při vyslovování jmen, kdy jednou slyšíte „Jósef Gabšík“ a poté z úst českého herce naprosto srozumitelně „Jozef Gabčík“. Anthropoid je jeden z těch filmů, kterým by slušel opravdu dobrý dabing.

Celkově je to snímek povedený. Na nic si nehraje a snaží se vyprávět příběh dvou přátel v řetězu událostí, ze kterých není cesta ven. To se daří. I přes určité chyby je určitě pak příjemné vidět už jen to, že naše malá země má příběhy, které stojí za to světu vyprávět. A je k tomu ještě docela dobře možné, že na určitá místa a určité události se díky Anthropoidu už nikdy nebudete dívat stejně. A to je pozitivum.

Hodnocení: 70%  

Autor: Robert Šibl

Štítky Anthropoid, Atentát na Heydricha, druhá světová válka, Sean Ellis, film, herec, Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Metro Manila, Cillian Murphy, Reinhard Heydrich, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Atentát na Heydricha se povedl. Stejně tak i jeho nejnovější filmové ztvárnění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.